Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   MICOPLASMOZA RESPIRATORIE AVIARA – boala ce afecteaza bunastarea gainilor

MICOPLASMOZA RESPIRATORIE AVIARA – boala ce afecteaza bunastarea gainilor

Microplasmoza respiratorie este o boala  foarte contagioasa specifica gainilor. O alta categorie sensibila la M.gallisepticum, agentul patogen care produce boala, este reprezentata de curci.

Boala a fost identificata initial in SUA si Canada, apoi s-a raspandit in toata lumea.  Bacteria Mycoplasma gallisepticum, prezinta filamente lungi si ramificate, este rezistenta fata de factorii chimici si fizice si isi modifica rapid structura morfologica in functie de acesti factori, capatand rezistenta. Bacteria este insa sensibla la antibiotice precum eritromicina, streptomicina, tiamulin sau spiramicina.

Fata de aceasta bacterie sunt mai sensibile gainile si curcile. Rasa, varsta, factorii genetici si starea de sanatate a pasarilor influenteaza modul in care boala afecteaza fiecare individ in parte. Puii tineri de pana la 15 zile au imunitate la aceasta bacterie, insa efectivele cu varstaintre doua saptamani si 18 luni sunt extem de sensibile in fata atacului Mycoplasmei gallisepticum.

Sursele se infectie pot fi reprezentate de pasari bolnave, pasari in convalescenta, secretii infectate, apa infectata, ou infestate, asternuri infectate.

In unele situatii bacteria poate fi prezenta in organsimul pasarii fara a manifesta simptome clinice de boala. Acestea pot debuta doar cand pasarile sunt supuse la factori de stres. Boala este destul de agresiva, provocand mortalitate ridicata – 30%. De asemenea la pasarile afectate scade productia de oua, iar embrionii dezvoltati din oua infestate mor in perioada de incubatie.

Bacteria se multiplica in mucoasele nazale si laringo-traheale dupa care patrund in sacii aerieni ai plamanilor. Afecteaza bunastarea pasarilor si favorizeaza dezvoltarea unor infectii secundare.
Perioada de incubatie a bacteriei este de 10-30 de zile, pasarile infectate prezina stare de abatere, secretii abundente, dispnee, apetit redus, intarziere de crestere (puii tineri). Gainile afectate devin neproductive economic.

Diagnosticarea se face in urma analizei tabloului clinic, insa trebuie confirmata cu ajutorul examenelorde laborator. Prezenta bacteriei impune instaurarea rapida a carantinei si efectuarea de tratemente curative si profilactice intregului efective gaini / curci. De asemena trebuie impuse si respectate masurile igienico-sanitare foarte stricte.

gaini free range boli la gaini

Rasfugul alb, boala contagioasa care influenteaza productia de lapte la ovine si caprine
Dermatita nodulara virala la bovine - simptome, profilaxie
autor: Bianca P / data: 15 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>