Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Modalitati de recoltare si valorificare a culturii de menta

Modalitati de recoltare si valorificare a culturii de menta

Menta este una dintre cele mai populare plante medicinale si aromatice. Frunzele si tulpinile de menta sunt bogate in uleiuri volatile ( mentol, mentona si  mentofuran), care au proprietati desoebite asupra starii de sanatate. Menta a fost utilizata din cele mai vechi timpuri pentru aromatizarea preparatelor culinare si pentru tratarea afectiunilor stomacale. Preparatele din menta sunt eficiente in tatarea bolilor degestive, musculare, intestinale.

Menta este o planta ierboasa anuala ce se dezvolta bine in zonele cu clima temperata din Europa, America de Nord, Asia, diferite varietati de menta pot fi intalnite chiar si in Africa si Australia.

Cultura de menta poate aduce recolte excelente daca este bine intretinuta. Menta se dezvolta bine in solurile afanate bogate in humus. Se inmulteste prin stoloni si butasi inradacinati, ce trebuie achizitionati doar din surse certificate. Specialistii sustin recolta de frunze, tulpini si flori poate atinge 2-3 tona la hectar.

Cultura de menta poate fi infiintata toamna, pentru ca plantele sa plece frumos in primavara. Plantarea se poate realiza atat manual cat si mecanizat. Pastrarea distantei intre randuri si a distante intre plante asigura dezvoltarea optima a culturii si sporeste recolta. Menta este pretentioasa la imburuienare, de aceea cultivatorul trebuie sa ia masuri stricte importiva acestui fenomen.  Se recomanda pliviriile manuale sau mecanizate, minutios realizate.

Recoltarea trebuie realizata in epoca optima pentru a se extrage cantitatea maxima de uleiuri volatile. O prima recoltare se poate realiza cand florile sunt pe jumatate deschise. In a doua etapa, recoltarea pentru frunze, se poate realiza cand plantele ating inaltimea de 6-7 cm.  In ambele situatii recoltarea se va efectua in zile insorite, dupa ce roua matinala s-a zvantat.

Recoltarea mecanica a culturii de menta se realizeaza cu ajutorul cositorilor mecanice si cu masini special concepute pentru aceasta cultura.Organele de menta recoltate trebuie imediat trimise catre centrele de procesare.

De la menta sunt utilizati in scop terapeutic si stolonii care sunt recoltati cu echipamentele speciale de scos tuberculi.

cultura de menta

Hameiul, o planta neexploatata la capacitate maxima in Romania
Cultivare inului pentru fuior
autor: Bianca P / data: 08 Feb 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>