Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Nautul- Cicer arietinum – planta leguminoasa cu valoare economica ridicata

Nautul- Cicer arietinum – planta leguminoasa cu valoare economica ridicata

Nautul mai este cunoscut in popor si sub denumirea de mazarea berbecilor. Planta originara din Asia Mica are valoare ridicata, datorita semintelor foarte bogate in proteine dar si datorita faptului ca lasa terenul fertil, imbogatit cu substante nutritive pentru urmatoarele culturi. Nautul este una dintre speciile agricole care nu trebuie ignorata si trebuie cultivata perioadic.

In tara noastra culturile de naut se dezvolta bine in zonele deluroase din Dobrogea, podisul moldovei si in zonele fertile din Campia Romana si Campia de Vest. Cele mai mari productii de naut sunt obtinute in judetele Teleorman, Dolj, Giurgiu, Olt si Tulcea.
Avantajul culturii de naut este faptul ca boabele pot fi usor de valorificat. Sunt consumate in alimentatia umana fierte, prajite, coapte sau surogat de cafea. Pastaile de naut nu se scutura in timpul recoltarii deci cultura poate fi valorificata in proportie de 100%.

Plantele de naut de dezvolta bine daca sunt cultivate dupa legume, cereale, ceapa, cartof, radacinoase, crucifere, dar nu trebuie cultivate dupa soia, mazare, fasole sau bob. Fertilizarea culturii este o lucrare ce trebuie realizata in primele faze de vegetatie, pentru ca plantele sa beneficieze de substante nutritive care asigura dezvoltarea optima a bacteriilor fixatore de azot. Nautul este o planta care are nevoie de potasiu pentru a se dezvolta corespunzator, deci aceasta substanta nu trebuie sa lipseasca in primele faze de vegetatie.

Lucrarile specifice sunt aratura de baza, aceasta trebuie realizate toamna imediat dupa recoltare, graparea si in primavara trebuie realizate lucrarile cu combinatorul. Infiintarea culturii se poate realiza cand temperatura solului a depasit temperatura minima de 3 grade celsius pentru trei-patru zile consecutiv. Adancimea desemanat este de 5-6 cm. Boabele de naut isi pastreaza capacitatile germinative pentru trei patru ani la rand.

Dupa infiintarea culturii o atentie sportia trebuie sa se acorde lucrarilor de combatere a buruienilor, daunatorilor si a bolilor provocate de ciuperci, virusuri si bacterii.Tratementele specifice de protejare a culturii nu trebuie ignorate in nicio etapa de dezvoltare. Recoltarea se realizea cand 70% din pastai capata culoarea galben specifica. Procesul se realizeaza mecanizat, la aceasta planta pierderile sunt minime.

Care sunt pasii care asigura o cultura frumoasa de tomate
Care sunt cele mai productive soiuri de vinete - seminte de vinete
autor: Bianca P / data: 05 May 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>