Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Noi modificari legislative pentru producatorii agricoli

Noi modificari legislative pentru producatorii agricoli

Atestatul de producator ia locul certificatului de producatorPrin Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor agricole se introduc noi documente obligatorii pentru producatorul agricol persoane fizice : Atestatul de producator si Carnetul de comercializare a produselor agricole in locul actualului Certificat de producator.Actualul certificat de producator este valabil pana la expirarea termenului de valabilitate dar nu mai tarziu de 1 mai 2015.

De cand se aplica modificarile legislative de inlocuire a Certificatului de producator?

Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementere a pietei produselor din sectorul agricol publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 794 din 31 octombrie 2014 a intrat in vigoare pe data de 3 noiembrie 2014.

Certificatul de producator poate fi utilizat in prezent pana la expirarea perioadei de valabilitate dar nu mai tarziu de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr.145/2014 mai précis pana la 1 mai 2015.

Ce trebuie sa faca producatorul agricol persoana fizica,  pentru a putea sa-si vanda produsele agricole din gospodaria proprie

Producatorul agricol, daca i-a expirat Certificatul de producator, se prezinta la Primarie si va solicita eliberarea Atestatului de producator si Carnetul de comercializare a produselor agricole din sector.

Aceste documente se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare, de catre primar, de la data solicitarii.

Obligatiile primariei la eliberarea Atestatului de producator

In baza solicitarii producatorului agricol persoana fizica (Agricultorii trebuie sa se obisnuiasca cu acesti termeni legali), primaria, prin personalul de specialitate, verifica cu datele din registrul agricol si a celor din teren daca exista suprafetele de teren si efectivele de animale pentru care s-a facut solicitarea emiterii atestatului de producator, concomitent cu obtinerea avizului consultativ al asociatiei profesionale / patronale / sindicale din agricultura la nivel local si judetean.

Toate acestea se petrec in intervalul a 5 zile lucratoare de la data solicitarii.

Obigatiile producatorului agricol individual

 

 • sa solicite eliberarea Atestatului de producator si a Carnetului de comercializare
 • sa includa in solicitare sotul/sotia si rudele / afinii de gradul I.
 • sa dea informatii necesare privind suprafetele cultivate cu cereale, legume, cartofi, pomi fructiferi, vita de vie pentru struguri de vin sau de masa, alte culturi, specii de animale si estimarea productiilor destinate comercializarii.
 • semestrial sa se prezinte la primarie pentru avizarea Atestatului de producator prin aplicarea stampilei si a semnaturii primarului din localitate.
 • sa completeze filele din Carnetul de comercializare
 • sa restituie primariei emitente Carnetul de comercializare a produselor agricole, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestuia.
 • sa afiseze la locul de vanzare eticheta de produs (denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare).

Termenul de valabilitate al Atestatului de producator

Legiuitorul a stabilit ca Atestatul de producator are valabilitate un an calendaristic de la data emiterii cu obligatia de a fi vizat semestrial de catre emitent.

Pentru ce foloseste Atestatul de producator si Carnetul de comercializare

Aceste documente confirma veridicitatea datelor privind provenienta, existenta si miscarea produselor agricole destinate vanzarii.

Agricultorul in baza actelor evidentiate in titlu poate sa vanda produsele agricole obtinute in ferma sau gospodaria proprie pe piata fie altor comercianti.

La vanzare agricultorul foloseste file din Carnetul de comercializare, potrivit instructiunii de utilizare, similar cu un chitantier.

Actul de vanzare se consemneaza in trei exemplare (pentru vanzator, cumparator si al treilea exemplar ramane in Carnetul de comercializare) cu exceptia vanzarilor in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante cand producatorul are obligatia de a notifica, cand pleaca la targ cantitatile pe sortimente iar la sfarsitul zilei,cand pleaca de la targ, intro fila corespunzatoare, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva.

Astfel cantitatea declarata cand a plecat la targ trebuie sa fie egala cu cantitatea vanduta comerciantilor potrivit filelor detasate din carnetul de comercializare, a cantitatii declarate ca vanzari in ziua respectiva si restul de produse din mijlocul de transport cand se intoarce acasa.

Producatorul poate vinde numai produsele specificate in Atestatul de producator si in cantitatea declarata si verificata de autoritatile primariei fara a fi nevoie de intermediari si fara sa evite obligatiile fiscale.

Contraventii si sanctiuni la Legea nr.145/2014

Legiuitorul a stabilit in cuprinsul Legii 145/2014 contraventii si sanctiuni de la 200 – 22 500 lei pentru producatorul agricol daca incalca prevederile referitoare la :

 • utilizarea necorespunzatoare carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol
 • transferul produselor agricole de la locul de detinere la cel de comercializare
 • modificarea etichetei de produs
 • vanzarea de produse agricole, altele decat cele din productia proprie
 • vanzarea de produse fara a avea atestat de producator si carnetul de comercializare a produselor si care nu sunt produse in ferma proprie.

 

Arenda, impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate
Indagra 2014 Romexpo - galerie poze
autor: admin / data: 17 Dec 2014 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>