Acasa  »  Blog  »  Pasari   »   Parazitoze ce pot afecta calitatea productiei de carne la gainile din ferme

Parazitoze ce pot afecta calitatea productiei de carne la gainile din ferme

Tehnologia de crestere a gainilor in femele avicole este una destul de complexa. Spre deosebire de pasarile crescute in gospodarii, cele crescute in sistem industrial necesita o atentie sporita. In cazul celor explatate in sistem intensiv gradul de imbolnavire este mai ridicat.

Normele de igiena trebui respectate intocmai, pentru a se evita imbolnavirea populatiei de pui tineri si gaini ouatoare crescute in femele specializate. Performantele din femele avicole sunt direct proportionale cu starea de sanatate a pasarilor, deci echilibrul furajer, evitarea suprapopularii si respectarea normelor de igiena sunt foactori determinanti, in acest sector.

Bolile paraziatare sunt extrem de contagioase si pot imbolnavi intregul efectiv din ferma. Contaminarea se face prin ingerearea gazdelor contaminate (muste, rame, melci, gandaci), a oualelor sau chiar prin consumul de apa infestata.

Parazitii interni se pot localiza si dezvolta in diferite organe ale pasarilor. Afecteaza tubul digestiv, glandele anexe, se pot dezvolta la nivelul aparatului respirator sau circulator. O parte din parazitii interni prefera zonele musculare si tegumetnare. Parazitii interni care afecteaza populatiile avicole din fermele intensive sunt diferiti ca structura si morfologie, insa majoritatea se inmultesc prin oua si doar un numar restrans prin larve.

Actiunea patogena a parazitilor inteni este multipla, afectand modul de hranire,  crestere si inmultire a pasarilor. Parazitii provoaca distrugeri masive la nivelul tesuturilor, obstructii intestinale si chiar obstructii la nivelul bronhiilor. Leziunile produse de paraziti pot fi infectate de alti agenti patogeni microscopici ( bacterii, virusuri, ciuperci) si  pot fi dezvoltate boli secundare mai grave care duc la decesul pasarilor.

Parazitii interni ce se hranesc cu tesuturile musculare sau moi ale gazdelor saracesc organismul de vitmaine, minerale si elemente nutritive. Pasarile nu se mai dezvolta corespunzator iar calitatea carnii este slaba. La puii afectati de parazitoze interne se instaleaza rahitismul si nu mai raspund la vaccinurile efectuate.

Parazitozele interne pot trece neobservate pentru ca uneori boala poate evolua fara manifestari. In alte situatii –  la puii tineri –  simptomele sunt vizibile instantaneu: cresterea este incetinita, penele sunt lipsite de luciu, pasarile prezinta sacune cu sange si  rata de  mortalitate este crescuta.

Inca de la primele simpotme, trebuie aplicate tratamentele specifice.

ferme pui

Cresterea ratelor pentru consum. Rase de rate usor de crescut in gospodarie
Gripa aviara, simptome boala, metode de prevenire
autor: Bianca P / data: 17 Jan 2017 / Pasari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>