Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Particularitati la cultura de morcov

Particularitati la cultura de morcov

Morcovul, Daucus carota este o planta cultivata pentru radacina de culoare orange, bogata in vitamine si minerale. Radacina de morcov este o leguma de baza in alimentatie si poate fi consumate in stare proaspata sau conservate sub difertie forme – fiarta, blansata, congelata, murata. Aceste legume sunt bogate in fibre, beta carotina, potasiu, vitmaina C, acid folic, vitamina K si minerale.

Morcov – caracteristici generale

Morcovii sunt plante bienale, in anul intai produc radacina care inmagaizneaza cantitati generoase de vitamine, minerale si zaharuri. Tot in primul an se formeaza si frunzele care prezinta petioale foate lungi. In anul al doilea se formeaza tulpinile forifere, florile care cresc sub forma de umbrele terminale, fructele si semintele.

Cultura de morcovi particularitati

Morcovii se dezvolta bine daca sunt cultivat in soluri afanate, bine drenate si bine prelucrate. Plantele sunt putin pretentioase fata de caldura. Semintele incep sa germineze la temperatura de 5-10 grade celsius. Temperturile optime pentru aceste radacinoase sunt cuprinse intre 20 si 25 de grade celsius. La aceaste temperaturi, radacinile inmagazineaza cele mai multe elemente nutritive.

Culturile timpurii de morcovi pot fi infiintate cu soiuri hibride care au caracteristici deosebite (rezistenta la variatii de temperatura, rezistenta la boli, s.a.). O atentie sportia trebuie sa se acorde procesului de fertilizare, pentru ca aceasta planta nu tolereaza gunoiul de grajd, deci imbogatirea solului trebuie sa se realizeze cu alte substante specifice.

Premergatoarele ideale sunt rosile, vinetele, cartofii, fasolea, mazarea, trifoiul si soia. Morocovii nu trebuie cultivati dupa alte radacinoase, legume bulboase au crucifere. Densitatea recomandata de specialisti este 40-60 plante pe metru patrat.

Lucrarile de intretinere specifice care trebuie realizate sunt cele de prevenire a imburuienarii, prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor. Recoltarea radacinilor se poate realiza la 80-200 de zile de la semanat, mecanizat sau manual. Morcovii rezista bine la depozitare, transport si manipulare. Morcovii pot fi pastrati pentru perioade indelungate.

 

Seminte de varza rosie - soiuri varza rosie
Soiuri de rosii cu crestere nedeterminata. Seminte de rosii
autor: Bianca P / data: 27 Jun 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>