Acasa  »  Blog  »  FructePomi fructiferi   »   Particularitati la cultura de prun. Soiuri productive de prun

Particularitati la cultura de prun. Soiuri productive de prun

Prunul – Prunus domestica – este o specie pomicola cu o istorie bogata. Fructele acestui pom sunt utilizate in numeroase ramuri industriale. Sunt materie prima in industria conservarii; din pulpa suculenta a prunelor se obtin cele mai aromate gemuri, marmelade si compoturi. Insa acestea nu sunt nici pe departe apreciate precum rachiul de prune, bautura traditionala obtinuta prin distilarea prunelor bine fermentate.

Pentru ca fructele dulci si aromate ale prunilor sunt usor de valorificat, livezile de pruni sunt o afacere care aduce profit generos celor ce doresc sa infiinteze o astfel de afacere.

Prunii rodesc bine pe toate tipurile de sol, nu au pretentii ridicate fata de conditiile de lumina, insa reodesc mai bine in zonele insorite. Plantatia de pruni poate fi infiintata in toamna sau primavara devreme cand temperatura solului este de 5-10 grade celsius. Specialistii recomanda realizarea unor lucrari de imbogatire a solului inainte de infiiintarea livezii.

Distanta de plantare recomandata este de 3-5 m intre pomi, in functie de vigoarea soiului. Principalele tipuri de coroane intalnite la pruni sunt vas ameliorat, vas intarziat, vas suprapus. Pentru a forma rapid coroana, se recomanda realizarea procedeului specific de conducere a pomior.

Lucrarile specifice in livada de pruni  sunt cele de taiere, formare a coroanei, toaletare (curatare de ramuri bolnave sau uscate); plivirea lastarilor, ciupirea lastarilor, fertilizare cu elemente chimice necesare (azot, potasiu, K2O si gunoi de grajd) sunt alte lucrari care necesita atentia fermierilor. Irigarea culturii este o lucrare care asigura productii sporite cantitativ si calitativ, trebuie realizata neaparat in anii secetosi. O alta operatiune tehnologica ce trebuie relizata cu mare simt de raspundere este cea de combatere a bolilor si daunatorilor. Tratamentele fitosanitare anuale, ajuta la mentinerea starii de sanatate a pomilor din livada.

Cele mai productive soriuri de prun sunt Vanat Romanesc, Anna Spah, Vanat de Italia, Stanley, Tuleu Gras, Silvia, Renclod Althan, Record, D’agen. Aceste soiuri se dezvolta bine si fructifica constant.

cultura de pruni soiuri pruni

Soiuri de pepene verde exploatate in Romania
Macesul - arbust decorativ si medicinal cu numeroase intrebuintari
autor: Bianca P / data: 13 Feb 2017 / Fructe, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>