Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Pastrarea peste iarna a merelor si perelor

Pastrarea peste iarna a merelor si perelor

mere si pere iarna

Atat pentru consumul propriu cat si in vedere valorificarii comerciale, pastrarea peste iana a merelor si perelor este o problema de care se loveste orice proprietar de livada.

Daca azi avem la dispozitie metode tehnologice moderne (dar care afecteaza atat calitatea cat si proprietatile bio ale fructelor), bunicii nostri stiau cum sa depoziteze fructele astfel incat sa le pastreze prospetimea si gustul in timpul sezonului rece, fara metode invazive si mai ales fara chimicale.

Iata ce secrete foloseau:

Recoltarea

Recoltarea/culegerea fructelor joaca un rol important in procesul de conservare pe timpul iernii. Astfel, se recomanda ca merele si perele de toamna sa fie culese in momentul in care se desprind usor de pe ramuri.

Culese prea devreme sau dimpotriva, prea tarziu, pot afecta pana la compromitere procesul de pastrare din motive lesne de inteles: fructele culese prea devreme inca nu au ajuns la maturitatea necesara conservarii in conditii adecvate (de exemplu stratul ceros protector nu este pe deplin format), iar cele culese prea tarziu deja intra in stare de descompunere (chiar daca procesul nu devine vizibil cu ochiul liber) fiind vulnerabile la bacaterii precum patarea cafenie.

Timpul ideal pentru recoltare se obtine in urma experientei proprii si poate diferi de la un an la altul in functie de clima si conditii, insa in general se va urmari atingerea culorii specifice fructului copt (culoare ce difera de la un soi la altul) si desprinderea cu usurinta de pe ramuri.

 Mediul de pastrare

Mediul de pastrare este decisiv pentru reusita operatiunii. Ca reguli generale, merele se perele se pastreaza in conditii bune in locuri in care nu sunt atinse de lumina, temperatura este cuprinsa intre 0 si 7 grade Celsius, in locuri aerisite, cu o umiditate scazuta si mai ales in asa fel incat fructele sa nu se atinga intre ele.

Bunicii nostri rezolvau toate aceste probleme prin cateva tehnici foarte simple dar eficiente: pastrarea in fan, pe deoparte asigura aerisirea necesara, impiedica fructele sa se atinga intre ele, le ferea de lumina si in acelasi timp le mentinea la o temperatura relativ constanta dar nu foarte rece.

O alta metoda traditionala era pastrarea in grau sau alte cereale, insa aceasta metoda este mai putin eficienta decat pastrarea in fan,

Mai tarziu (mai aproape de zilele noastre) au inceput sa foloseasca hartia de ziar (metoda care da rezultate bune mai ales in cazul perelor), care de asemeni le fereste de lumina, hartia de ziar in care sunt invelite le permite aerisirea, impiedica atingerea directa intre fructe si le fereste de umiditate.

Podurile, beciurile sau patulele sunt spatiile ideale pentru pastrarea merelor si a perelor, prin metode traditionale, peste iarna. La fel de bine pot fi depozitate si in alte incaperi care indeplinesc conditiile de luminozitate, temperatura si aerisire descrise mai sus.

Pastrarea in ladite de lemn este recomandata in locul altor materiale iar conditia ca fructele sa nu fie inghesuite sau sa se atinga intre ele trebuie respectata cu strictete.

Din cand in cand, pe timpul iernii, fructele trebuie verificate si intoarse de pe o parte pe alta. Se verifica astfel gradul de conservare si, daca este cazul, se indeparteaza fructele stricate.

Trebuie retinut insa ca nicio metoda nu asigura conservarea fructelor pe termen nedefinit. Merele si perele fac parte dintre fructele care dau cele mai bune randamente in materie de pastrare pe timp de iarna, putand fi conservate pana la 200-250 de zile, daca sunt respectate conditiile de mai sus, timp in care pot fi consumate sau comercializate.

Cultura de catina, o afacere din ce in ce mai profitabila
Cele mai cunoscute soiuri de capsuni din Romania
Taguri: , .
autor: admin / data: 11 Jan 2015 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>