Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Perdelele forestiere de protectie a drumurilor

Perdelele forestiere de protectie a drumurilor

perdelele forestiere

O idee mai veche revine in atentia posesorilor de terenuri de la margina autostrazilor, a drumurilor nationale sau judetene, precum si a celor din imprejurimile localitatilor sau de-a lungul canalelor de irigatie, a soferilor si a publicului larg: padurile forestiere de protectie a drumurilor.

Legea 289/2002, republicata in 2014, constituie baza juridica a acestui program national de impadurire care prevede constituirea de paduri forestiere in zonele din sudul tarii, precum si in Campia de Vest.

Iata pe scurt despre ce este vorba:

Conform legii mentionata anterior, de-a lungul drumurilor intre localitati, in jurul localitatilor si de-a lungul canalelor de irigatie, din regiunile Campia Romana, Lunca Dunarii, Dobrogea si Campia de Vest (au fost vizate regiunile cele mai afectate de seceta, desertificare si viscol), se vor planta cordoane forestiere de pana la 30 de m latime, ce vor face parte dintr-un program mai amplu de impadurire.

Acolo unde va fi cazul, “perdelele” vor fi realizate in asa fel incat sa uneasca intre ele palcurile raslete de padure.

Speciile de arbori si arbusti plantati vor tine seama de specificul si ecosistemul zonei (stejar, salcam, frasin, paltin etc.).

Terenurile pe care se vor amplasa vor fi deopotriva publice si private. Proprietarii de terenuri riverane drumurilor si incluse in programul de creare a perdelelor forestiere, vor trebui sa-si dea acordul pentru impadurire, terenul si palcul de padure rezultat ramanand in continuare in proprietatea lor dar devenind bun de interes national.

Proprietarii care insa nu vor dori sa-si dea acordul vor fi expropriati in conditiile legii.

Ce inseamna aceasta?

Inseamna ca acei proprietari care isi vor da acordul de infiintare a perdelelor forestiere de protectie a drumurilor vor deveni proprietari de padure (in cazul in care nu erau deja) iar exploatarea si valorificarea masei lemnoase rezultate se va face conform legislatiei forestiere, iar cei care nu isi vor da acordul vor fi pur si simplu lipsiti de acea parte din proprietate, urmand sa fie despagubiti la pretul stabilit de evaluatori.

Pana ce masa lemnoasa va ajunge la maturitate si va putea fi exploatata (adica dupa 5-6 ani), proprietarii vor primi o renta anuala echivalenta cu de zece ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior (pentru 2014 acesta este estimat la 101 lei) . De asemeni vor primi o subventie de 1 000 lei la hectar pe an.

Cum spuneam la inceputul articolului, ideea nu este tocmai noua, pe vremea lui Ceausescu s-au realizat plantari de arbori pe marginea soselelor, insa in timp acestia fie s-au uscat, fie au fost taiati abuziv. In orice caz era vorba de o incercare mult mai timida decat proiectul din zilele noastre.

La ce ne folosesc aceste brauri de padure?

Studiile silvice au scos in evidenta faptul ca defrisarile masive din ultimele secole (sa nu uitam ca in trecut in mijlocul Campiei Romane se gaseau legendarii Codri ai Vlasiei) au modificat dramatic relieful si clima tarii noastre.

Daca va fi dus pana la capat, proiectul formarii de perdele forestiere va avea multiple efecte pozitive.

Pe deoparte va impiedica eroziunea si desertificarea solului, va proteja soferii (si locuitorii asezarilor incluse in proiect) de rafalele puternice de vant si viscol, va diminua efectul de troienire, in acelasi timp va retine o parte din poluarea generata de tevile de esapament si va estompa poluarea fonica.

Conform calculelor specialistilor Romsilva, vor fi impadurite astfel 19 000 de ha de teren la nivel national.

Proiectul crearii de perdele forestiere este unul pe termen lung, fiind preconizat a se incheia undeva prin 2024.

 

Cele mai frumoase cercuri realizate in culturile de camp in anul 2014
Arenda, impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate
autor: admin / data: 11 Jan 2015 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>