Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Pesta porcina africana – boala contagioasa extrem de periculoasa

Pesta porcina africana – boala contagioasa extrem de periculoasa

Pesta porcina africana (PPA) este o boala extrem de periculoasa, care nu are in momentul de fata tratament sau vaccin de imunizare. Afecteaza atat animalele domestice cat si pe cele care traiesc in salbaticie. Boala este in Europa din 2007 si s-a raspandit prin intermediul unor deseuri alimentare infectate. Prima tara afecta a fost Georgia, insa de atunci boala s-a raspandit in Federatia Rusa si regiunea Caucaziana si chiar in interiorul Uniunii Europene.

Boala este foarte contagioasa si afecteaza porcinele de toate varstele. Pe masura ce evolueaza si dezvolta noi focare, boala se transforma si formeaza noi forme acute si subacute. Animele afectate care supravituiesc formeaza anticorpi si rezistenta ridicata la atacul acestui virus.

Virusul care produce PPA este rezistent la agentii fizici si chimici. In state congelata, agentul patogen poate ramane activ pana la 5-6 ani. La temperatura de 4 grade celsius poate trai pana la 18-24 de luni iar in stare de liofiliaza traieste pana la 7 ani.

Pot fi afectati de boala porcii domestici de toate rasele, portii mistreti. Virusul afecteaza toate exemplarele, indiferent de varsta si sex.  Sunt afectat intai indivizii cu sistem imunitar slabit apoi, treptat si cei sanatosi.

Transmiterea se face de la un exemplar la altul. Animalele care au trecut prin boala sunt purtatori ai virusului inca cca. 400 de zile de la vindecare, deci pot infecta porcii sanatosi. Sursele secundare de infectie pot fi materialele infectate, obictele in mediul exterior contaminate dar si resturile alimantare contaminate.

Virusul se transmite direct  – prin contact; sau indirect  -prin intermediul surselor secundare ( oameni, unelte, ustensileechipamente, vehicule).

Boala poate afecta 98-100 % din efectivul de animale intr-un focar nou. Primele explozii de boala din Europa s-au caracterizat prin difuzie pe intinderi mari si contagiozitate ridicata.

Perioada de incubatie a bolii este de 1-24 de zile, in functie de starea de sanatate a suinelor infectate. Boala evolueaza in forme acute si subacute. Primele simptome ale bolii sunt temperatura ridicata, convulsii, respiratie accelerata, puls accelerat urmate de deces. Multe din exemplare mor in 24-48 de ore de la manifestarea primelor simptome.

Unele animale prezinta si alte simptome: voma, contipatie si diaree, hemoragii, crampe interne si covulsii puternice. Scroafele gestante avorteaza, indiferent de stadiul sarcinii.

Diagnosticul bolii se confirma doar in urma examenelor de laborator.

Care sunt cele mai agresive parazitoze la populatia de suine
Care sunt sunt principalele simptomele ale pestei porcine II
autor: Bianca P / data: 26 Jun 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>