Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Plantarea corecta a rasadurilor

Plantarea corecta a rasadurilor

rasaduri de rosii

Ca in orice domeniu, si in gradinarit, primul pas este si cel mai important. De aceea rasadurile merita putina atentie daca va doriti culturi sanatoase si rodnice.

Si pentru ca primul pas intr-o gradina de legume incepe de fapt in afara gradinii, odata cu realizarea rasadurilor, despre rasaduri vom vorbi in randurile de mai jos.

Pentru obtinerea unor rasaduri sanatoase si de calitate trebuie sa se tina seama de nevoia acestora de caldura, luminozitate si umiditate. Plantate pe la sfarsitul lui frbruarie, inceputul lui martie, rasadurile sunt gata de transplantat in gradina dupa mijlocul lui aprilie, inceputul lui mai.

Inainte de venirea cu rasad, gradina trebuie curatata, sapata si destelenita.

Primul lucru de care ne lovim atunci cand mutam rasadurile din recipiente in gradina, este adancimea de plantare.

In functie de specie si de metodologia de cultura exista cateva tehnici de resadire:

  • Daca rasadurile au fost crescute in cuburi nutritive, atunci intregul cub se ingroapa total in pamant, astfel incat sa treaca 2-3 cm de sol peste el. Se recomanda aceasta strategie deoarece, in cazul in care nu este ingropat bine, cubul risca sa se usuce si sa se intareasca daca este expus la aer si vant, devenind astfel un corset ce impiedica dezvoltarea corecta a radacinilor.
  • Varza, rosiile si castravetii se planteaza la o adancime mai mare decat la cea care au fost rasadurile initial, deoarece la aceste specii vor creste radacini pe portiunile ingropate. Asta nu inseamna ca trebuie ingropate total, doar cu 2-3 cm mai jos decat au fost in ghivecele de formare.
  • Restul speciilor de rasaduri (ardei, ceapa, fasole etc.) se vor planta la acelasi nivel la care au fost si in ghivece.

Tot in momentul plantarii trebuie sa se ia in calcul si distanta dintre rasaduri, precum si ordonarea lor. Din motive ce tin atat de estetic cat si de cauze practice, se recomanda plantarea pe randuri paralele.

Distanta dintre plante si cea dintre randuri trebuie sa tina seama de nevoia de spatiu si extindere a legumelor. In caz contrar, in competitia lor dupa soara, plantele se vor alungi, investind mai multe substante nutritive in dezvoltarea ramurilor in detrimentul fructelor.

Asadar nu va lasati pacaliti de ispita de a vedea mai multe plante in gradina, mai bine sa aveti mai putine dar mai productive decat sa aveti o gradina aglomerata de frunze si tulpini.

Alegerea distantei dintre plante trebuie sa tina seama de nevoia de spatiu pentru diferitele specii de legume. Astfel, tomatele si vinetele au nevoie de o distanta de 70 cm intre randuri si 40 intre rasadurile de pe acelasi rand; busuiocul, menta, cimbrul si alte mirodenii, au nevoie de 40 cm intre randuri si aprox. 20 cm intre rasadurile de pe acelasi rand; ardeii au nevoie de o distanta de 60 cm intre randuri si doar 15 cm intre plantele de pe acelasi rand; in fine, varza are nevoie de 50 cm intre randuri si cam tot atata intre rasadurile de pe acelasi rand.

Distantele se vor aprecia si in functie de culturile din anii trecuti, lucru valabil in special pentru gradinarii experimentati.

Imediat dupa plantare, udati rasadurile pentru a favoriza prinderea.

Cam atat despre plantarea rasadurilor, o activitate simpla in esenta dar foarte migaloasa si consumatoare de timp.

Cum scapam de coropisnite?
Boli si tratamente la ardei
autor: admin / data: 25 Oct 2014 / Legume

Comentarii

  1. De pandelea cristi 
    Comentariul dvs. urmează să fie validat.

  2. De admin 
    Comentariul dvs. urmează să fie validat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>