Acasa  »  Blog  »  copaci   »   Plantatiile de Paulownia

Plantatiile de Paulownia

plantatie paulownia

Incet, incet, un arbore originar din China, numit conventional Paulownia (sau Paulovnia), de la denumirea sa stiintifica, Paulownia Tomentosa, cucereste intreaga lume, inclusiv Romania.

Ca si aspect fizic, arborele este unul impresionant, inalt, zvelt, cu frunze mari, in forma de inima, acoperite cu un puf fin, cu flori spectaculoase ce apar inaintea frunzelor, in luna aprilie (fructele, necomestibile, se coc toamna), pentru toate aceste proprietati, foarte placute ochiului, mai este numit si “copacul printesei”.

De ce este atat de extraordinar si care este valoarea economica a unor plantatii cu astfel de arbori?

In primul rand totul se invarte in jurul capacitatii de crestere foarte rapida a acestei specii. Daca de regula un copac normal are nevoie de cateva decenii pentru a ajunge la dimensiuni apreciabile, un copac de Paulownia creste foarte repede (5-6 m pe an) si mult (la maturitate poate ajunge la dimensiuni de 25 de m inaltime si diametru de 0,5 m).

In al doilea rand, rezistenta foarte mare a copacului la conditiile de clima si sol si in fine, al treilea element, la fel de important ca si primul, calitatea superioara a lemnului. Lemnul de Paulownia este unul cu o valoare calorica foarte mare (adica un lemn de foc foarte bun), rezistenta la rupere si comprimare, in acelasi timp este un lemn de doua ori mai usor decat stejarul si cu un grad foarte scazut de umiditate (ceea ce il face bun pentru industria mobilei si a parchetului).

Toate aceste calitati exceptionale transforma o plantatie de Paulownia intr-o veritabila fabrica de bani!

Infiintarea unei plantatii

Desi este o specie cu o capacitate mare de adaptare, se vor evita solurile argiloase acide, precum si solurile mlastinoase (in acest sens, ideale ar fi terenurile in panta care nu retin apa).

Pentru plantare se vor amenaja gropi de 0,5 m pana la 1 m adancime si un diametru de 1,5 m, pentru a asigura radacinilor un sol afanat, usor de penetrat. Gropile pot fi sapate prin februarie-martie, insa plantarea propriuzisa se va face din aprilie pana in iunie, pentru a ne asigura ca nu mai da niciun inghet peste puietul plantat.

Desi gropile vor fi adanci, pomii vor fi plantati doar la 40 cm adancime, fundul gropii fiind umplut pana la aceasta adancime cu sol afanat amestecat cu ingrasamant.

Daca sunt plantati in mod inteligent, pe un ha de plantatie pot fi infipti pana la 1 000 de puieti. Distanta intre pomi trebuie sa fie de minim 3 m, iar distanta intre randuri trebuie sa tina seama de accesul anumitor utilaje (tractoare, cisterne etc.).

Pentru exploatare eficienta se fa aplica urmatoarea strategie, dupa al 4 lea an vor incepe sa se taie coroanele copacilor (lemn de foc) in mod intercalat, in genul tablei de sah, astfel incat copacii ramasi neatins sa isi poata dezvolta coroanele. Randul acestora la taiere va veni dupa alti 4 ani cand coroanele primilor pomi taiati se vor regenera si vor ajunge iar la dimensiuni ce reclama o nevoie mai mare de spatiu.

Paulownia este o specie iubitoare de apa, necesarul pentru puiet fiind de 50 l apa pe sapatamana in primele lui, cand este recomandat sa se foloseasca in acest sens un sistem de irigare prin picurare. Dupa aceasta perioada irigarea se va face doar in lunile de seceta, radacinile fiind acum suficient de lungi si de puternice pentru a-si asigura necesarul de apa.

In afara de irigarea din primele luni, o plantatiile tinere de Paulownia nu mai reclama cine stie ce munci de intretinere, cu exceptia indepartarii periodice a buruienilor (in acest sens se pot folosi si ierbicide, precum si plivirea manuala).

In general nu sunt probleme cu daunatorii si aparitia unor omizi nu ar trebui sa afecteze semnificativ dezvoltarea plantatiei, insa daca se intampla totusi sa fie probleme din aceasta cauza, se va face uz de insecticidele din comert.

Una peste asta, cu tot cu pretul puietului, cu plata mainii de lucru, cu irigarea si cu alte munci de intretinere, investitia necesara infiintarii unei plantatii de Paulownia se poate ridica la 3-4 000 de euro la hectar.

Arborii pot fi exploatati economic chiar si dupa numai 3 ani de la plantare, cand se pot obtine si incasari de aprox. 30 000 euro la ha, ceea ce inseamna ca exista toate premisele unei afaceri profitabile, mai ales pentru cei care locuiesc si detin teren in mediul rural.

De ce este teiul un arbore cu importanta economica ridicata
Taguri: .
autor: admin / data: 24 Jan 2015 / copaci

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Comentarii

  1. De nedelcu 
    Comentariul dvs. urmează să fie validat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>