Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Plante medicinale metode si epoca de recoltare

Plante medicinale metode si epoca de recoltare

Industria  de procesare a plantelor medicinale este una extrem de bine dezvoltata in tara noastra. Acest sector este sustinut in primul rand de subventiile generoase. Usurinta cu care sunt valorificate plantele medicinale este un alt aspect care a transformat cultura de musetel, anghinare, amrurariu, menta, levantica  si alte plante medicinale in afaceri extrem de atractive pentru femieri.

ANGHINAREA – Cynara scolymu – este o planta medicinala perena cultivata pentru frunzele si semintele bogate in substante active cu proprietati deosebite asupra organismului. Preparatele terapeutice din anghinare au proprietati antitoxice, asupra ficatului, stimuleaza secretia colesterolului, si stimuleaza pofta de mancare.
Frunzele de anghinare trebuie recoltate cand dimensiunile acestora ating lungimea de 30-35 cm, si petiolul se pastreaza fraged. Frunzele destinate prelucrarii trebuie sa detina culoare verde. Recoltarea acestor organe trebuie realizata in zilele insorite, dupa ce roua matinala s-a evaporat. Frunzele recoltate se depoziteaza in cosuri sterile si trebuie transportate rapid catre centrele de prelucrare. Pe durata unui an frunzele de anghinare pot fi recoltate in 5-6 transe.

Recoltarea anghinarelor pentru seminte se realizeaza esalonat, pe masura ce florile ating maturitatea tehnologica. Culegerea inflorescentelor poate incepe cand se desprind primele seminte se desprind impreuna cu pamatuful lor.

Cicoarea – Chihorium intybus – este o planta medicinala bogata in principii active. Preparatele cu cicoare au efecte deosebite asupra functiilor ficatului si a bilei. Plantele care se dezvolta bine in zone insorite sunt cultivate atat pentru organele aeriene  – herba  – cat si pentru radacini.

Recoltarea frunzelor de cicoare se poate realiza in prima parte a perioadei de vegetatie, cand acestea sunt inca fragede, si petioalele nu au inceput sa se lignifice. Frunzele trebuie culese cand vremea este favorabila. Radacinile de la cicoare trebuie recoltate toamna tarziu, inainte de inghet, pentru ca in acea perioada sunt mai bogate in principii active.

Cicoarea este una  dintre plantele medicinale bogata in principii amare, care poate fi transformata in pulbere si tincturi cu puternic efect detoxifiant.

Cum poate fi infiintata cultura de Isop
Ce sunt E-urile si cum influenteaza sanatatea
autor: Bianca P / data: 17 Jul 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>