Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Porumb dulce, soiuri, seminte

Porumb dulce, soiuri, seminte

Porumbul dulce este o varietate a Zea mays ssp. originara din America Centrala, caracterizat prin gust dulce, intens si placut si calitati nutritive de mare valoare. Porumbul dulce are o textura frageda si este pretabil pentru consum in stare proaspata sau conservat.

Boabele de pormb dulce sunt bogate in acizi grasi, acizi esterici, substante saponine, alcaloizi, vitamine,minerale si glucide solubile. Consumul de porumb dulce are doar beneficii pentru sanatate: imbunatatese sanatatea cardio-vasculara, previne aparitia cancerului pulmonar, imbunatateste memoria si functiile cognitive, protejaza ochii si imbunatatese vederea.

Porumbul dulce este un super aliment, ce nu ar trebuie sa lipseasca din dieta, indiferent de sezon. Acest fapt a fost explatate si de fermierii romani care au marit suprafetele cultivate cu porumb dulce in detrimentul altor culturi, in plus porumbul dulce zaharat poate fi recoltat la 65-90 de zile de la semanare.

Cultura de porumb dulce poate fi infiintata pe solurile luto-nisipoase, cu textura medie, bine drenate. Se cultiva in camp direct prin inasamantare; densitatea recomandata la hectare este de 70.000-75.000 seminte, iar adancimea recomandata este de 5-6 cm.  Plantatia de porumb zaharat are cerinte ridicate de caldura si lumina, de aceea semanatul de face in ultima decada a lunii aprilie, inceputul lunii mai.

Soiuri de proumb dulce productive sunt: Sunrise F1, AGX 11-170 F1, Spirit F1, Legend F1.

Sunrise F1 este un soi timpuriu cu boabe foarte dulci si moi. Boabele sunt uniforme au culoare aurie. Hibriful se cracterizeaza prin productie ridicata si perioada de vegetatie scurta.

AGX 11-170 F1 este un hibrid de porumb dulce cu perioada de vegetatie foarte scurta. Se caracterizeaza prin productie ridicate si plante care formeaza doi stiuleti cu calitati superioare.

Legend F1  este un hibrid foarte timpuriu apreciat pentru capacitatea mare de fecundare. Perioada de vegetatie a acestui soi este de 70-75 de zile.  Stiuletii formati sunt mari, si formeaza 16-18 randuri de boabe.

Cum sa obtii rosii proaspete in ghiveci
Cultura de dovleac placintar - seminte de dovleac
autor: Bianca P / data: 06 Apr 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>