Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Porumbul dulce aliment de vara ce nu trebuie ignorat!

Porumbul dulce aliment de vara ce nu trebuie ignorat!

Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate intens utilizata in industria alimentara. Poate fi utilizat proaspat sau conservat in diferite preparate culinare, sau poate fi consumat proaspat fiert!

Consumul de porumb este indicat atat in sezonl rece cat si in sezonul cald pentru ca furnizeaza organismului substante nutritive importante pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatilor zilnice. Boabele sunt bogate in sintosterol, acizii grasi si acizi esterici, saponine si alcaloizi, sigmasterol  dar si alte glucide solubile. Elementele nutritive din porumbul proaspat ( fibre, vitamina C, antioxidanti,  vitamina B3, vitamina B5, vitamina B9, mangan) sunt rapid absorbite de organism si sunt transformate in energie.

Consumul moderat de porumb proaspat are efecte benefice asupra starii de sanatate a organismului; datorita continutului de acid folic, ajuta sistemul cardiovascular prin reducerea nivelului de homocisteina din organism; scade riscul aparitiei cancerului de plamani, ajuta la imbunatatirea memoriei, protejeaza vederea si ajuta la controlul greutatii.

Chiar daca pare o afacere exotica, cultura porumbului dulce a prins avant si in tara noastra. Terenurile cultivate cu aceasta varietate de porumb au suprafete mai restranse, dar chiar si asa este o afacere extrem de productiva.

Soiul Spirit F1 de la Syngenta este foarte apreciat si are productivitate crescuta. Este un soi timpuriu  cu coacere rapida. Boabele sunt compacte bine, asezate pe stiulete. Culoarea boabelor este galben deschis, gustul este dulce intens si extrem de placut. Stiuletii ating 300-350 g la recoltare si lungima de 20 cm. Porumbu Spirit F1 este destinat consumului in stare proaspata, fiert dau copt. Stiuletii trebuie recoltati pana la inceputul lunii iulie, dupa aceasta perioada boabele incep sa se usuce si sa se intareasca.

Soiul Sweet Nugget a fost introdus in cultura din tara noastra relativ recent.  Acest soi se preteaza pentru a fi conservat, poate fi consumat cu usurinta in lunile reci de iarna.

porumb dulce

Principalele boli care afecteaza cultura de grau
Hibrizii de porumb, avantaje
autor: Bianca P / data: 14 Jun 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>