Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Porumbul dulce cultura usor e valorificat

Porumbul dulce cultura usor e valorificat

Porumbul dulce (porumbul zaharat) este din ce in ce mai apreciat pe piata romaneasca, cererile crescute pentru aceasta cereala i-au determinat pe fermierii sa acorde o atentie mai mare acestei culturi. Pentru ca planta este usor de valorificat, suprafetele cultivate cu porumb dulce au crescut considerabil in ultimii ani.

Fata de soiul traditional furajer, porumbul dulce este mai moale, mai dulce si ceva mai mic. Boabele acestuia sunt folosite in conserve, congelate sau fierte, contin mai putine calorii care provin din glucide simple. Porumbul dulce contine elemente bune pentru organismul uman:  fibre, vitamine, antioxidanti si cantitati generoase de minerale. Din compozitia acestuia nu lipsesc  flavonoidele, beta-carotenul, luteina si zeaxantina, si pigmenti cryptoxanthin, impreuna cu vitamina A.

Porumbul dulce se cultiva doar vara, se recolteaza cand ajunge la etapa “de lapte” si se valorifica imediat (consum proaspat, extragere zahar, conservare).

Pregatirea terenului incepe din toamna. Se recomanda aratura adanca, imediat ce terenul a fost eliberat. In acest fel sunt distruse toate resturile vegetale si solul este afanata si aerisit. In primavara se realizeaza o noua discuire. Se maruntesc bolovanii si se trece la nivelarea solului.

Inainte de semanare, materialul semincier trebuie supus unor tratamente speciale care au ca scop cresterea ratei de germinatie.

Semantul incepe dupa ce temperatura solului depaseste 8 grade celsius, deci dupa ce este inlaturat pericolul de inghet. Cei ce doresc o recolta esalonata, pot realiza semantul in valuri, la distante de 7-10  zile. Fertilizarea culturii se realizeaza odata cu introducerea semintelor in sol, cand se aplica cantitatile optime de azotat de amoniu.

Prasitul este o lucrare agricola ce trebuie realizata, la 3-4 saptamani dupa semanat, cand plantele sunt rasarite suficient de bine pentru a nu fi ingropate. Odata cu aceasta prasila solul poate fi imbogatit cu substantele necesare care ajuta la buna dezvoltare a plantelor.

Pentru a beneficia de recolte timpurii tulpinile terbuie copilite. Prin aceasta lucrare sunt eliminatii “copii” care cresc la internoduri. Acestia consuma resursele plantei si intarzie crestera si coacerea stiuletilor.

Porumbul dulce are necesar crescut de apa, de aceea trebuie irigat. Cultura se dezvolta bine daca este irigata prin aspersie. Fara apa suficienta, boabele nu se dezvolta suficient si sunt de calitate slaba.

Recoltarea poate incepe la inceputul lunii iulie si duraza aproximativ o  luna. Dupa aceasta perioada boabele nu mai sunt bune pentru consum uman.

porumb-dulce-delicios-si-sanatos

Cultura porumbului furajer, eficienta economica
Daunatorii care afecteaza cultura de porumb
autor: Bianca P / data: 27 Nov 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>