Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Pregatirea oilor gestante pentru fatare

Pregatirea oilor gestante pentru fatare

oaie cu miel

De buna ingrijire a oilor pe timpul gestatiei, in vederea fatarii, depinde numarul de miei sanatosi ce urmeaza a fi adusi pe lume. Nu doar atat insa si dezvoltarea ulterioara a mieilor si chiar calitatea lanii lor, odata ajunsi la maturitate, depind de felul in care a fost ingrijita si hranita oaia pe perioada graviditatii.

Si la oi, ca la toate mamiferele, perioada gestatiei este una mai delicata, femela fiind sensibila la infectii, raceli si alte boli, motiv pentru care necesita o atentie deosebita si cateva conditii speciale.

La oi perioada gestatiei tine 5 luni, adica aprox. 150 de zile (plus, minus 3-4 zile).

Fatarea este anuntata de cateva semne specifice: scaderea poftei de mancare, cresterea si usoara inrosire a ugerului, o stare de agitatie, lasarea flancurilor. Aceste semne care anticipeaza fatarea trebuie luate in seama, iar oile care stau sa fete trebuie mutate in tarcuri speciale unde urmeaza sa aduca pe lume mieii.

Mieii subdezvoltati la nastere, cei cu o greutate sub 2 kg, mor prematur in proportie de peste 60% iar daca supravietuiesc, vor creste mult mai greu decat mieii normali.

Cu cat mielul este mai mare la fatare (4-5 kg ar fi ideal), cu atat va creste mai repede si va fi mai viguros. Acest aspect depinde foarte mult de hrana si ingrijirea oii pe perioada gestatiei.

Iata ce ar trebui sa stie un crescator incepator despre ingrijirea oilor in vederea fatarii:

Alimentatia oilor care au luat miel dupa ultima monta este cruciala pentru greutatea mieilor la nastere, mai ales in ultimele doua luni inainte de fatare cand mielul (fatul) are deja 80% din masa totala pe care o va avea cand va veni pe lume.

Hranirea oii gestante

Pe scurt, nutretul trebuie sa fie in cantitate suficienta, diversificat si de calitate. A nu se intelege prin asta ca trebuie sa se faca risipa…

O oaie gestanta are nevoie de 1,5 kg de fan de calitate buna, 1,5 kg de furaj grosier (coceni, vrejuri etc.), pana la 2 kg de radacinoase (sfecla, morcovi,  sau nutret insilozat. Aceasta reteta ideala contine o paleta variata de substante nutritive care vor determina atat o hranire adecvata a fatului, cat si o productie mai mare de lapte in prima luna dupa fatare, ceea ce in mod indirect va stimila nu doar luarea in greutate a mielului dar si indesirea firelor de lana ale acestuia!

Cu 20 de zile inainte de fatare dieta se va modifica, in sensul ca nutreturile pe baza de radacinoase vor fi scoase din alimentatia oilor gestante si inlocuite cu fan de calitate sau chiar cu 200 g – 300 g de nutret concentrat, iar cantitatea zilnica de hrana va creste cu aprox. 20% fata de perioada precedenta.

Se vor evita sub orice forma furajele mucegaite, inghetate sau contaminate cu pesticide (provenind din livezi sau lanuri tratate cu pesticide).

Avand in vedere ca pe perioada de iarna (atunci cand se inregistreaza cele mai multe oi gestante si fatari de miei) oile nu isi pot lua sarurile necesare din plante verzi, este indicat sa le asiguram droburi de sare sau blocuri pentru lins care in afara de sare contin si calciu, magneziu si alte elemente necesare.

Apa pentru adapare nu trebuie sa fi mai rece de 15 grade Celsius.

Adapostul

Adapostul oilor trebuie sa fie bine inchis astfel incat sa nu existe curenti de aer sau sa patrunda frigul, in acelasi timp trebuie sa fie suficient de spatios si luminos iar in timpul fatarii ideal ar fi sa se asigure o temperatura de cel putin 15 grade Celsius.

Iarna oile trebuie sa stea in incinte inchise, la adapost de intemperii. In restul anului insa, ideal ar fi ca si cele crescute in stabulatie sa poata face miscare in aer liber.

Pe perioada gestatiei si imediat dupa, oile si mieii nou-nascuti trebuie sa fie vazuti de un veterinar, la un control de rutina, pentru a verifica daca totul decurge normal. Nu trebuie omise nici vaccinarile recomandate pe perioada gestatiei.

Aceste mici operatiuni pot parea neinsemnate la prima vedere, insa de ele depind fatarile reusite, cu miei multi, sanatosi si vigurosi si implicit profituriile viitoare ale crescatorului.

Rasa de oi turcana
Simptomele bolii limbii albastre la bovine
Taguri: , .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>