Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Prevenirea principalelor boli transmisibile la porcine

Prevenirea principalelor boli transmisibile la porcine

Boli transmisibile la porcinePrevenirea bolilor transmisibile la porcine trebuie sa fie o preocupare constanta a oricarui crescator de porci, nu doar prin prisma pagubelor economice pe care le pot genera aceste maladii ci si din cauza faptului ca unele dintre ele, foarte grave, se pot transmite inclusiv la om.

Iata ce trebuie stiut (si facut) pentru preverirea si combaterea principalelor boli ce pot afecta suinele.

Pesta porcina (sau “Ciuma porcilor”) – este o boala grava si foarte contagioasa, cu o mortalitate ridicata. Se manifesta prin pierderea poftei de mancare, sete exagerata, inrosirea extremitatilor corpului si imobilitate (animalul mai mult zace culcat).

Pesta porcina are doua variante, pesta porcina comuna si pesta porcina africana, variatii ale aceluiasi virus, cu simptome, mod de transmitere si masuri de preventie similare.

Desi nu este transmisibila la om, boala face ravagii printre porcine provocand astfel insemnate pierderi economice.

Porcii sanatosi pot lua virusul aproape de pe orice substanta si suprafata care a venit in contact cu porcii infestati (salbatici sau domestici deopotriva), inclusiv prin capuse si alti paraziti.

Prevenirea pestei porcine, aceasta boala deosebit de periculoasa, se realizeaza prin respectarea conditiilor de carantina (atunci cand s-a declansat o epidemie de pesta porcina), porcinele sa fie permanent inchise si nu libere pe pasuni, astfel incat sa se evite contactul cu porcii salbatici sau porci din alte crescatorii ce ar putea transmite virusul.

Un aspect important trebuie acordat rozatoarelor (soareci, sobolani etc.), acestea pot fi purtatoare de virusi, inclusiv virusul pestei porcine. Din acest motiv, cerealele si alte alimente destinate suinelor, trebuie depozitate departe de cotete, astfel incat sa se evite pe cat posibil intrarea in contact a porcilor cu soarecii.

Nu in ultimul rand vaccinati-va animalele impotriva acestui virus, chiar daca vaccinul nu ii protejaza decat pentru o perioada finita de timp (pana la 6 luni, dupa care se poate repeta).

Febra aftoasa – o boala care afecteaza o serie de specii, inclusiv suine, si este transmisa de un virus de tip ARN.

Se manifesta prin febra, aparitia unor ulceratii, lipsa poftei de mancare.

Din fericire nu este o boala cu transmitere la om dar oamenii pot fi purtatori ai acestui virus.

Virusul se transmite prin secretii si excremente, furaje, contacte intre animalele bolnave si cele sanatoase, cum spuneam mai sus, poate fi transmis si de omul sanatos dar purtator, catre animal.

Prin urmare, metodele de preventie cauta sa limiteze posibilele cai de transmitere a bolii: tinerea animalelor departe de contactul cu animale din alte crescatorii, limitarea accesului personalului din alte ferme/crescatorii, pastrarea ordonata a furajelor, respectarea masurilor de carantina si, cel mai important, vaccinarea impotriva febrei aftoase.

Rujetul (denumita popular si Branca) – este o boala destul de raspandita in tara noastra, formele ei usoare putand trece neobservate.

Boala este produsa de o bacterie saprofita care traieste in solul amestecat cu fecale, astfel ca rujetul se ia de regula prin hrana pe care porcii o manaca de pe jos.

Formele acute ale bolii pot genera varsaturi, tuse, animalul este agitat, isi pierde pofta de mancare, ii apar urticarii pe piele si, in final, daca nu este tratat, moare.

Ca masura de preventie este indicata spalarea si curatarea cotetelor de materiile fecale si de urina, insa cel mai important este efectuarea vaccinului obligatoriu anual.

Gripa porcina (numita si Gripa mexicana) – este o boala respiratorie, aparuta in 2009, ce afecteaza in principal porcii dar care, spre deosebire de pesta porcina, se poate transmite si la om.

Fiind vorba de un virus ( A(H1N1)), boala este foarte contagioasa, raspandindu-se prin pe cale aeriana, atat intre oameni, cat si intre animale.

La om simptomele sunt asemanatoare cu cele ale altor tipuri de gripa.

Preventia se face in primul rand prin vaccinare impotriva virusului si prin evitarea contactului cu suinele sau cu persoanele imbolnavite.

Trichineloza – este una dintre cele mai cunoscute boli transmise de porcine.

Nu exista simptome vizibile la suine, boala putand fi detectata doar prin control de specialitate efectuat asupra tesuturilor animalelor sacrificate.

La randul lor, porcii pot lua acest virus (localizat la nivelul tesuturilor musculare) doar ingerand alte tesuturi infestate, de la alte animale purtatoare (in principal rozatoare).

Preventia consta in principal prin evitarea prezentei rozatoarelor in preajma cotetelor de porci. Depozitarea cerealelor si a furajelor (care atrag rozatoarele) departe de cotete si tinerea inchisa a animalelor, sunt primul pas in prevenire trichinelozei, insa pasul cel mai important il constituie verificarea obligatorie a carnii inainte de consumul uman.

Raia porcilor – este o boala raspandita printre porcinele din Romania, netransmisibila la om, provocata de un parazit acarian.

Simptomele cele mai evidente sunt: o stare de irascibilitate a porcinelor, nevoia de a se scarpina de peretii cotetului sau de alte obiecte, aparitia unei cruste pe piele si pe interiorul urechilor, aparitia escoriatiilor.

Tratamentul este destul de costisitor, de aceea cea mai eficienta metoda de combatere a raiei porcine ramane preventia.

Cum boala se transmite preponderent de la un porc la altul, cel mai important lucru este sa limitam contactul necontrolat intre porcii nosri si animale din alte gospodarii/ferme.

Atunci cand introducem un animal nou in gospodarie, este bine ca timp de 2 saptamani sa stea separat, in carantina si sa il observam. Daca nu are niciun simptom in acest interval, abia dupa aceea sa il punem in acelasi cotet cu restul porcilor.

Rasa de porci Marele Alb
Masuri pentru prevenirea pestei porcine
autor: admin / data: 17 Dec 2014 / Cresterea animalelor

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>