Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Principalele boli care afecteaza cultura de grau

Principalele boli care afecteaza cultura de grau

Mozaicul dungat al graului este o boala foarte raspandita la culturile de paioase, afecteaza culturile de grau,  orz, ovaz, secara si porumb, pagubele se pot ridica la 50-80% din productie. Primele simptome pot sa apara la doua trei saptamani de la rasarire, pe frunzele bolnave se pot observa striuri de culoare verde deschis sau galbuie dispuse paralele cu nervurile. Plantele afectate au crestere lenta, raman pitice si au productivitate slaba pentru ca spicele raman sterile. Culturile de toamna sunt mai puternic afectate de acest virus, decat culturile de primavara.

Fainarea graului este poate cea mai intalnita boala la grau si este produsa de Erysiphe graminis syn. Blumeria graminis. Ciuperca se poate instala si la cultura de orz cu usurinta, pagubele produse se variaza de  la 4% la 20%  in functie de intensitatea atacului.  Infestari masive s-au observat cand umiditatea este ridicata. Pe frunzele plantelor afectate se observa pete de culoare galbena sau verde deschis, in stadiile avansate petele sunt acoperite cu pernite pasloase, albe, prafoase. Plantele bolnave nu se dezvolta corespunzator si nu sunt productive.  Agentul patogen poate infesta atat culturile de toamna cat si pe cele de primavara.  Combaterea bolii se face prin respectarea riguroasa a masurilor agrofitotehnice: semanatul trebuie realizat in perioada optima; respectarea rotatiei culturilor, efectuarea corecta a araturii; utilizarea unor soriuri rezistente la fainare, utilizarea de seminte corespunzatoare, etc.

Patarea bruna a frunzelor (septorioza) este produsa de ciuperci din genul Septoria tritici si Septoria nodorum. Boala este raspandita in toata lumea si poate afecta pana la 15% din productie. Boala afecteaza organele aeriene ale plantei. Primele simptome se manifesta pe limbul foliar – apar pete ovale sau alungite de culoare galben-brun. Petele isi maresc dimensiunea si mijlocul devine cenusiu- ablicios. Atacurile agresive au ca urmare degradara si caderea frunzelor, la plantele afectate productivitatea este scazuta, iar boabele obtinute nu sunt calitative.

Fuzarioza tulpinilor si inrosirea spicelor  este o boala produsa de ciuperca Gibberella zeae si afecteaza lanurile de grau si secara. Atacul este destul de grav si se manifesta diferit in functie de stadiul in care se gaseste planta cand este infestata. Plantele afectate timpuriu se ingalbenesc si putrezesc imediat dupa rasarire, acest fenomen se intampla cand sunt utilizate seminte necorespunzatoare, infestate. Cand Fuzarioza  apare mai tarziu, se observa innegrirea tulpinei la primul internod, plantele afectate in stadiu avansat se dezvolta slab si formeaza spice mici si sterile.

boli la cultura de grau

Secara, importanta economica. Tehnologia de cultura a secarei
Porumbul dulce aliment de vara ce nu trebuie ignorat!
autor: Bianca P / data: 14 Jun 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>