Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Principalele rase de iepuri din Romania

Principalele rase de iepuri din Romania

iepuri urias german

In prezent exista in lume peste 200 de rase de iepuri de casa, toate avand ca stramos iepurele de camp.

Natalitatea proverbiala a acestui animal, incrucisarile selectionate care au urmarit obtinerea unor exemplare de carne, de blana sau de frumusete si numarul mare de crescatori raspanditi pe tot Globul, au contribuit la obtinerea unei largi varietati de soiuri de urechiati.

Va prezentam in continuare cele mai importante rase de iepuri domestici care populeaza crescatoriile din Romania.

Uriasul belgian

Numiti si simplu, iepuri belgieni, reprezentantii acestei rase cunicule ies in evidenta prin dimensiunile mari ale corpului (lungime de pana la 60-70 cm lungime si greutate de pana la 8 kg). Culorile rasei pure sunt negru-lucios, diverse nuante de gri si cenusiu inchis. Parul este scurt.

Este o rasa de carne, foarte prolifica (pana la 10 pui la o fatare), insa cu o maturizare lenta, uriasii belgieni ajungand apti de reproducere dupa varsta de 10 luni.

Datorita calitatilor sale, aceasta rasa este cea mai raspandita printre cunicultorii romani.

Uriasul german alb

Este putin mai mic decat Uriasul belgian (pana in 7 kg si 60 cm lungime), cu o blana alba, pufoasa si scurta. Trupul este alungit dar destul de musculos. Urechile ies in evidenta prin lungimea foarte mare (pana la 25 de cm) si varfurile rotunjite.

Atat albul imaculat cat si ochii roz sunt rezultatul lipsei pigmentului la aceasta rasa (practic uriasii germani sunt iepuri albinosi).

Moale, usor de vopsit si de manipulat, blana uriasului german este foarte apreciata in tabacarie. In acelasi timp este si o rasa de carne, varsta optima pentru sacrificare in vedere consumului este la 4-5 luni.

Urias german gri sau Gigant

Este cea mai mare rasa de iepure din lume. La prima vedere, cu cele 10 kg ale sale, o lungime ce poate ajunge si la 1 m si tinuta sa impozanta, pare un iepure mutant si chiar asa si este.

Rasa a fost obtinuta in Germania prin incrucisarile selectionate ale uriasului belgian, incrucisarile urmarind obtinerea de indivizi ginatici.

Este un iepure puternic, cu picioarele posterioare paralele cu corpul, cu o blanda lunga si deasa, de culoare gri, cu o fertilitate destul de ridicata (pana la 7 pui la o fatare) si cu un consum de hrana direct proportional cu greutatea corpului, adica foarte ridicat.

Un exemplar de urias german gri se vinde si cu 200 de euro bucata.

Pestritul german

Numit si “fluturele german”, este un iepure de carne, cu un corp asemanator ca si conformatie cu cel al uriasului alb german, insa ceva mai mic (in jur de 5 kg). Specific acestei rase este coloritul alb cu pete negre (obligatorii  pentru standardul rasei sunt inelele negre din jurul ochilor).

Este o rasa veche, obtinuta in Germania in sec. XIX.

Berbecul englez (English Lop)

Numele rasei vine de la urechile foarte lungi si blegi, care taraie pe jos. Din acest motiv este o rasa pretentioasa, expusa la boli, ce necesita multa grija si precautie din partea crescatorilor.

Dincolo de aceste particularitati negative, iepurele din aceasta rasa este unul de carne, o rasa mijlocie ca talie, cantarind in medie 4 kg, coloritul este foarte variata la acesta rasa cunicula, ocupand o paleta larga, de la culoarea iepurelui salbatic pana la alb, negru sau galben.

Elementul specific berbecului englez este, dupa cum spuneam, anvergura urechilor care trebuie sa fie de minim 30 de cm de la un varf la altul (s-au consemnat si exemplare cu o anvergura de 60 cm).

Iepuerele californian

Este un iepure cu membrele scurte, inclusiv urechile, cu un corp musculos, facand parte din rasele de talie mijlocie (3-4 kg). Semnele particulare ale iepurelui californian sunt capul masiv si alungit, usor disproportional de mare in raport cu corpul, ochii rosii si coloritul alb, cu exceptia extremitatilor (bot, urechi, picioare si coada) care sunt intotdeauna negre.

REX

Este o rasa apreciata in special pentru blana sa cu par scurt, des si fin, ideal pentru prelucrare si valorificare in industria textila.

Ca talie este un iepure mijlociu (3-4 kg), blana avand tendinta de a forma cute ce ii confera un aspect usor supraponderal, in orice caz parand ceva mai greu decat este in realitate.

Fiind o rasa foarte apreciata, crescatorii din intreaga lume au adoptat-o rapid, aparand in ultima suta de ani cateva varietati locale ale acestei rase. Din acelasi motiv al raspandirii foarte mari, s-a ajuns si la o diversitate considerabila in ceea ce priveste coloritul (de la negru-inchis pana la argintiu, alb sau maron).

Neozeelandezul alb

Este un iepure de carne, de talie mijlocie, in ciuda numelui, originar din America.

Iepurele are un aspect compact, cu urechile mici (cam 10 cm lungime) si bine imblanite, de altfel intregul corp este acoperit cu o plana plusata, alba si deasa. Nu este un iepure foarte masiv (greutate medie 3, 5kg) insa compenseaza prin natalitatea crescuta (iepuroaicele avand chiar si 10 fatari pe an, a cate 5-6 pui fiecare).

In ciuda aspectului pufos, masculii din aceasta rasa sunt foarte violenti in perioada de reproductie.

Iepuri de casa comuni

De departe cei mai intalniti iepuri in crescatoriile particulare sunt iepurii de casa comuni, fara a avea o origine pura, acestia au totusi cateva trasaturi comune din pricina incrucisarilor neselectionate care au dus la o oarecare uniformizare. Masa corporala este in medie de 3 – 4k, blana de lungime medie, colorit foarte variat, urechi medii ca si lungime.

Aspectul lor este vinovat pentru imaginea colectiva a publicului larg cu privire la cum trebuie sa arate un iepure domestic.

Unul dintre cei mai puternici cai din lume - Video
Rasa de oi turcana
Taguri: .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>