Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Raia, boala costisitoare care afecteaza suinele

Raia, boala costisitoare care afecteaza suinele

Raia este o boala ce poate sa apara la animalele si om, este provocata de paraziti din familia Sarcoptidae sau Acaridae. Este cunoscuta si sub numele de scabie si afecteaza ovinele, caprinele, suinele, bovinele, cabalinele dar si cainii.

Boala care se caracterizeaza prin leziuni ale tegumentelor insotite de prurit, rosata si inflamatii este cea mai importanta afectiune dermatologica la porci. Este una dintre cele mai paguboase boli care afecteaza populatia de suine din intrega lume si provoaca pagube importante.

Raia porcior este provocata de acarianul Sarcoptes scabiei var. suis si nu se transite la om. Acarianul are dimensiuni extrem de mici, este aproape invizibil cu ochiul liber si traieste pe pielea porcilor pe care o tunelizeaza. In aceste canale epidermice depune cca. 40-50 de oua, din care eclozeaza larvele. Puii de acarieni extind reteaua de canale si provoaca leziuni, iritatii si prurit. Intregul ciclu de dureaza pana la 15 zile. Daca animalele nu sunt tratate corespunzator parazitismul se intinde pe intregul corp. Cel mai frecvent sunt afectate zona capului si zona membrelor inferioare. Organismul reactioneaza la distrugerea celulelor provocata de parazit prin congestie, alergizare si hipercheratoza.

La purceii tineri primele semne pot aparea la cca trei saptamani de la infestare si se remarca scarpinatul excesiv si aparitia pruritului. In urmatoarea etapa se formeaza cruste mici in special pe fata interna a urechilor, fapt ce determina miscari de scuturare a capului. Ca urmare a scarpnatului excesiv se remarca caderea parului.
Impactul economic al acestei boli este deosebit pentru ca impiedica dezvoltarea corespunzatoare a animalelor. Suinele afectate prezinta un sport zilnic redus chiar si cu 15 %, fata de cele sanatoase.

Controlul bolii se poate realiza prin examinarea periodica individuala a animalelor si eliminarea animalelor care prezinta simpotme de boala. Porcii care prezinta cruste in urechi si raspund greu la tratament nu trebuie reintrodusi intre animale, pentru ca pot reinfesta intregul efectiv. Medicatia trebuie stabilita de medicul veterinar in functie de stadiul bolii. O atentie mai mare trebuie acordata vierilor, care pot raspandi foarte usor boala.

raie porci, boli parazite

Uleiul de masline, sursa importanta de grasimi mononesaturate
Dermatita nodulara virala la bovine. Boala care face ravagii in Bulgaria
autor: Bianca P / data: 23 Jul 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>