Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Rapita – infiintare cultura, exploatare, valorificare

Rapita – infiintare cultura, exploatare, valorificare

Rapita – Brassica napus oleifera este o planta din familia cruciferelor intens cultivata in intraga lume. Planta cu flori galbene si tulpina subtire este cultivata pentru semintele usor de valorificat. Semintele de rapita sunt principalul ingredient al biocombustibilului, de asemenea uleiul obtinut din acestea este foarte apreciat in gastonimie.

La nivel global rapita se cultiva pe suprafete extinse – peste 27 mil. ha. Cele mai mari cultivatoare de rapita sunt China, India, Canada, Gemania si Franta. Cultura de rapita de toamna este una cu perioada lunga de vegetatie 270-300 de zile, iar cea de primavara de 110-130 zile.  Factorii de risc ai culturii de rapita sunt seceta si alternarile de inghet-dezghet care duc la cultura neuniforma sau la rasarit intarziat.

Cultura de rapita este sensibila la plantele premergatoare, cele mai valoroase dintre premergatoare sunt: mazarea, fasolea, graul si orzul timpuriu, cartoful timpuriu, inul, canepa de fuior, macul si plantele oleoterice.

Lucrarile trebuie incepute imediat dupa ce terenul a fost eliberat de cultura premergatoare. Aratura se realizeaza la adancime de 25-30 cm. pentru a nu se forma bolovani. Aratura se mentine curata de buruieni, nivelata si maruntita pana la semanat. Daca se impune trebuie realizate si udari inainte de semanat.  Sub aratura se introduc ingrasaminte complexe, cu fosfor si potasiu.

Samanta utilizata trebuie achizitionata doar din surse certificate. Samanata  de rapita isi pierde rapid proprietatile germinative, de aceea trebuie folosit material semincer provenit de la recolta anterioara. Specialistii recomanda utilizarea hibrizilor, rezistenti la seceta si boli, in functie de specificul zonei.

Semanatul se realizeaza in ultima decada a lunii august. In acest fel plantele intra in sezonul rece cu radacini  puterice. Aceasta planta este sensibila la epoca de semanat, de aceea aceasta lucrare trebuie realizata la momentul propice. Intarzierea sau efectuarea inainte de vreme poate duce la scaderea recoltei. Densitaatea recomandata este de 60-70 plante pe metru patrat.

Lucrarile de ingrijire sunt cele de erbicidare (antigramineice), prevenire a bolilor si daunatorilor si cele de fertilizare faziala. Recoltarea se face la 7-9 zile dupa realizarea tratamentului cu desicant.

rapita cultura seminte

Soiuri de rapita productive, rezistente la boli si daunatori
Seminte rosii cherry - soiuri productive, care se dezvolta bine in conditii de stres
autor: admin / data: 21 Jan 2017 / Diverse

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>