Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Rasa de oi turcana

Rasa de oi turcana

rasa de oi turcana

Rasa de oi turcana este, daca nu cea mai cunoscuta, cu siguranta cea mai veche rasa de ovine din zona tarii noastre. Originea ei se pierde in negura vremii, anumiti cercetatori sustin chiar ca ar deriva din primele oi domesticite de om in zona Balcanilor.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe si mai valoroase exemplare se gasesc in Romania, motiv pentru care oaia turcana poate fi considerata, fara exagerare, oaia noastra nationala.

Rasa este apreciata in principal pentru rezistenta, rusticitatea si productivitate, ceea ce o face foarte populara printre ciobanii profesionisti.

Datorita diversitatii mari de conditii geo-climatice si a numarul mare de crescatori cu bazin genetic propriu, turcana a dezvoltat o serie de sub-rase in functie care difera usor in functie de adaptarile dezvoltate la conditiile diferite de clima si relief. Astfel, varietatea Turcana Bucalaie este intalnita mai ales in judetul Hunedoara si la mica distanta de ea, in Valea Jiului, intalnim cu precadere surata ei, Turcana Breaza, pentru ca ceva mai spre vest, in Caransebes, sa dam peste Turcana Creata si tot asa…

In ultimii ani, prin grija celor de la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie, s-au obtinut linii noi de turcana, cum ar fi Rasa de Lapte Palas, omologata in 2009 si care are ca principal atuu, fata de rasa rustica, o productie mai mare de lapte (pana la 200 l de lapte de fiecare oaie, in sezonul lactatiei).

Caracteristici morfometrice, de temperament si calitative

Corp lung, o greutate la maturitate intre 30 si 50 kg la oaie si 40-80 kg la berbec, o inaltime medie la greaban de 65-67 cm (ceva mai mare la berbeci), crupa dreapta si lunga, culorile lanii sunt alb, brumariu si negru (cele albe dand o productie de lapte mai mare decat restul iar cele brumarii si negre, mai ales mieii, fiind apreciate pentru pielicele), cu jarul complet negru sau negru cu pete albe.

Diformismul sexual este unul pronuntat, berbecii fiind sensibil mai mari si cu coarne lungi (80, 90 cm), rasucite, cu varful spre exterior. Mai rar se pot intalni si berbeci cu 4 coarne, dintre care doua puternice si doua fragile. Femelele fie nu au coarne deloc, fie le au mici si subtiri, in forma de semicerc, cu varful orientat inainte.

Sunt oi sprintene si rezistente, bine adaptate la conditiile de munte si la pasunatul in transhumanta (spre deosebire de merinos de exemplu). Din acest motiv regasim aceasta rasa in special in turmele ciobanilor carpatini si din zona de podis, si mai putin in gospodariile de la campie.

Rasa de oi turcana este o rasa mixta in ceea ce priveste productia de lapte, carne si lana. Astfel, de o turcana se pot strange intre 2 si 6 kg de lana pe an si intre 100-150 kg de lapte in perioada de lactatie (in jur de 200 de zile pe an). Laptele de turcana este unul de buna calitate, bogat in grasimi.

Cum aminteam si mai sus, variantele cu lana inchisa la culoare (neagra si brumarie) sunt ideale pentru obtinerea de produse de tabacarie de calitate superioara.

Fertilitatea si natalitatea sunt destul de mari, oile ramanand gestante si fatand in fiecare an, cu mici exceptii. Proportia optima in vederea imperecherii este de un berbec la 25 de mioare.

Principalele rase de iepuri din Romania
Pregatirea oilor gestante pentru fatare
Taguri: .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>