Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Rase de oi pentru productia de lana

Rase de oi pentru productia de lana

karakul

Inca de mici copii invatam ca oaia ne da lapte, carne si lana, insa putini stim in jur de 50% din totalul oilor crescute la nivel mondial sunt rase specializate in productia de lana.

Ca o caracteristica generala, rasele de lana sunt rase de talie medie, cu un fir al lanii lung si subtire, oi adaptate foarte bine la conditiile de mediu semiarid.

In calcul sunt luate atat cantitatea cat si calitatea si cum nu poti sa le ai pe toate, exista variatii importante de un tip de ovine la altul.

In acest articol vom vorbi putin despre aceste rase de oi cu un randament bun in ceea ce priveste productia de lana.

Rasa Lincoln

Este o veche rasa englezeasca, primitiva ca si caracteristici, cu exemplare solide, cu spate lat, urechi mari, lana lunga pana la genunchi, alba si abundenta.

Datorita masivitatii sale, oaia Lincol este atat o oaie de carne cat si de lana, un berbec putand cantari la maturitate si 120 de kg, dintre care 18- 20 kg pot fi lana. Din pacate lana de Lincoln nu este foarte fina.

Desi foarte populara pana acum 100 de ani, astazi se regaseste cu precadere in Anglia si Canada, fiind oarecum marginalizata de rasele mai noi (in special diverse tipuri de merinos), cu calitati ameliorate.

Merinos

Rasa de oi merinos este cea mai populara rasa pentru productia de lana, merinosul avand in multime de varietati de la o tara la alta, fiecare cu propriile caracteristici particulare si cu un colorit care poate varia de la negru inchis pana la alb stralucitor.

Oile merinos isi au originea in tinuturile meditaraneene si sunt oi cu lana fina, rasa a fost obtinuta pe la sfarsitul sec. XIX si de atunci, prin incrucisari selectionate si interactiunea cu rasele locale, s-au obtinut, dupa cum spuneam o serie de soiuri de merinos local.

Astfel avem pentru spatiul romanesc merinosul de Transilvania – obtinut din berbeci de merinos incrucisati cu oi locale din rasele tigaie si turcana. Exemplarele acestui tip de merinos sunt de talie medie, cu forme bine proportionate, cu o greutate ce poate ajunge pana la 80 de kg pentru berbeci si 40-45 kg pentru femele, cap mic, urechi potrivite, jarul alb.

Sunt adaptate in special pentru zona de campie si nu tolereaza bine conditiile de munte. Sunt potrivite pentru pasunatul prin jurul gospodariei, unde sa se poata adaposti in caz de intemperii. Nu este recomandat pasunatul in transhumanta.

Merinosul de Transilvania se regaseste cu precadere in judetele din vestul tarii.

Merinosul de Palas – este mandria institutului de Cercetari si Dezvoltare privind cresterea ovinelor si caprinelor din localitatea dobrogeana Palas, care au omologat aceasta sub-rasa de merinos in 1960.

Este atat o rasa de carne cat si de lana cu o dezvoltare precoce. Berbecii pot cantari si peste 100 de kg iar oile pot ajunge la aprox. 50 kg, dintre care 10-15 kg, respectiv 7-8 kg sunt de lana, aceasta fiind cu aproximatie si productia anuala pe cap de ovina.

Merinosul de Palas este o oaie prolifica si destul de rezistenta, adaptata conditiilor de ses.

Oaia Spanica

Daca luam in calcul originea ei, este tot o varietate de merinos obtinuta prin corcirea cu rasa tigaie, insa avand peste 60 de ani in spate, prin atenta selectionare, a deveni o rasa ce merita sa fie listata separat.

Este o rasa mai economica decat tigaia dar inferioara merinosului de Transilvania sau de Palas, de exemplu. Urechile sunt mai mari decat la merinos dar trupul este mai mic (berbecii ajuns pe la vreo 70 de kg, oile pe la vreo 60), deci si productia anuala de lana este mai mica decat la alti hibrizi de merinos.

De asemeni randamentul lanii dupa spalare este mai mic decat la merinos (30-50% la Spanica, fata de 50-60% la merinosul de Palas de exemplu).

Tigaia

Este o rasa arhaica, originara din Asia Centrala, o oaie masiva si puternica, rezistenta la conditiile de munte.

Oaia tigaie este o oaie cu traditie in zona tarii noastre insa din cauza faptului ca este o rasa primitiva, productia si calitatea lanii este limitata (firul lanii este gros iar productia nu depaseste 5-6 kg pe an).

Nu este tocmai o rasa de lana dar avand in vedere traditia locala si faptul ca a format diversi hibrizi in combinatie cu merinosul, am ales totusi sa o includem in lista noastra.

Rasa de oi Karakul

Este o rasa de lana, cu un colorit ce poate varia de la negru pana la nuante de gri, auriu sau argintiu.

Exemplarele de karakul au botul usor arcuit (mai ales berbecii), jarul negru, talie si greutate medie (80 de kg la masculi, 45-50 kg la femele). Productia de lana este mica (cel mult 5-6 kg lana pe an) dar de calitate (iar pielea este ideala pentru confectionarea de caciuli).

Caracteristica specifica acestei rase este coada terminata cu un depozit de grasime lobat.

Oile din aceasta rasa le gasim in specil in jumatatea de nord a Moldovei si judetele din sudul tarii (unde avem o varietate locala, Karakul de Teleorman).

Oaia de Rambouillet

La fel ca merinosul oile de Rambouillet produc o lana foarte fina, sunt masive (pana la 135 de kg pentru berbeci) si docile avand un spirit de turma foarte dezvoltat.

Culoarea este alba cu pete roscate, situate de regula in zona extremitatilor (bot, coada, picioare). Urechile sunt mari, capul bine conturat, cu un breton specific si un bot usor arcuit.

Este prin excelenta o rasa de lana (a doua mare rasa de lana dupa merinos), lana de Rambouillet fiind multa, deasa, grea si fina, o oaie dand si 10 kg pe an.

Simptomele bolii limbii albastre la bovine
Rasa de porci Marele Alb
Taguri: .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

dariaZiC: Магазин acc-game.shop очень порадовал, ранее скептично относился к тако...
BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>