Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Rasfugul alb, boala contagioasa care influenteaza productia de lapte la ovine si caprine

Rasfugul alb, boala contagioasa care influenteaza productia de lapte la ovine si caprine

Agalaxia contagioasa sau rasfugul alb, este o boala contagioasa endemica si epidermica care afecteaza turmele de capre si oi. Este oboala agresiva produsa de bacteria Mycoplasma agalactiae care are ca efecte scaderea productiei de lapte, scaderea calitatii carnii si chiar moartea puilor.

Bacteriea Mycoplasma agalactiae are o structura morfologica foarte complexa, descrisa in trei stereotipuri. Tulpinile patogene sunt cele de tip A si C; cele de tip N  nu sunt patogene si  nu influenteaza bunastarea animalelor.

Sursele de infectie sunt animalele bolnave, animalele in convalescenta, care elimina prin secretii (lapte) si fecale cantiati importante de bacteri; apa, asternuturile si furajele infectate. Boala este extrem de contagioasa, iar mortalitate ridicata se inregistreaza in cazul mieilor si iezilor.

Bacteria are o perioada de incubatie de 1-8 saptamani,  la infectiile agresive survine decesul la o saptamana de la primele simptome clinice.

Simptomele agalaxiei contagioase sunt hipertermie si stare de depresie ( la formele acute), mamita catarala beligna si mamita parenchimatoasa grava la formele subacute.  Animalele afectate prezinta sensibilitate a ugerului, congestie si scadere a productiei de lapte. In cazurile de mamita parenchimatoasa sunt prezente febra stare generala alterata si edemele dureroase. La toate animalele infectate, laptele isi modifica proprietatile, calitetea este slaba (culoarea laptelui este murdara iar gustul este sarat), de aceea nu poate fi folosit. Boala poate afecta si alte zone ale corpului: articulatii si ochi.

Infectia cu Mycoplasma agalactiae, presupune impunerea carantinei de gradul III. Toata turma trebuie atent monitorizata, animalele bolnave trebuie supuse tratamentelor cu antibiotice, pe baza de tetraciclina si tylosina. Pentru a prevenii infectiile suplimentare zonele afectate (in special ugerul) trebuie spalat cu solutii antiseptice (iod).

La turmele in care s-a confirmat prezenta acestei bacterii se impun masuri de igiena drastice. Taivelele si tarcurile trebuie dezinfectate, asternuturile inlocuite si recipientele de apa bine curatatte cu substante bactericide. Animele vindecate sunt reintroduse in turma doar la finalul sezonului de lactatie.

boli ce afecteaza lactatia la ovine si caprine.

Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei
MICOPLASMOZA RESPIRATORIE AVIARA - boala ce afecteaza bunastarea gainilor
autor: Bianca P / data: 15 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>