Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Recoltarea plantelor medicinale: patlagina, roinita, salvia

Recoltarea plantelor medicinale: patlagina, roinita, salvia

Plantele medicinale sunt o categorie aparte, iar cultivarea, lucrarile de intretinere si recoltarea acestora trebuie facuta dupa anumite standarde pentru ca organele sa nu fie contaminate. Tehnicile de recoltare a plantelor medicinale impun metode stricte de igena, organele recoltate trebuie rapid trimise catre centrele de uscare si prelucrare pentru a nu-si pierde din proprietati. Fermierii care desfasoara activitati in acest domeniu stiu, ca recoltarea plantelor medicinale nu se face dimineata sau in zilele ploioase. Recoltarea se realizeaza doar in zilele insorite si calde.

Patalagina, este o planta medicinala ierboasa cunoscuta pentru proprietatile digestive si cicatrizante, emoliente, depurative si antiinflamatoare.  De la patalgina sunt recoltate frunzele, utilizate in terapiile naturiste si semintele, ca material semincer pentru infiintarea culturilor.

Frunzele de patlagina trebuie recoltate cu dispozitive speciale, bine ascutite cand vremea este frumoasa. Semintele de patlagina pot fi recoltate in al doilea an de vegetatie, dupa ce inflorescentele capata culoare brun cenusiu.

Roinita, Melissa Officinalis este o planta erbacee, de la care sunt intrebuintate in scop terapeutic frunzele si tulpinile bogate un uleriuri volatile si eterice, si semintele necesare infiintarii unor noi culturi.  Recoltarea roinitei se face in doua valuri, odata in luna iunie si odata in octombrie.  Recotarea organelor de lemon-grass nu trebuie facuta in zilele cu vant puternic sau in zilele ploioase. Plantele sunt taiate la inaltimea de 10 cm deasupra solului. Cultura de roinita poate fi exploatata pentru 5-6 ani. Plantele recoltate pentru material semincer sunt culese cand florile sunt deschise.

Salvia este o planta medicinala cultivata pentru frunzele bogate un uleiuri esentiale cu efecte deosebite asupra organismului. Frunzele salviei sunt bogate in substante glicozice, principii amare, vitamine, minerale si rasini. Acestea ofera proprietati hipoglicemice, anti-fermentative, antispasice, bacteriostatice, astringente, secretoase si detoxifiante.

De la salvie sunt intrebuintate frunzele si tulpinile, din al doilea an de cultura pot fi obtinute doua-trei productii de frunze anual. Partile aeriente se recolteaza prin taiere.

plante medicinale cultura de roinita

Soiuri de canepa pentru seminte
Roinita, planta medicinala cu o mie de intrebuintari
autor: Bianca P / data: 12 Mar 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>