Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Ridichea neagra, planta cu proprietati calmante. Cultra si pastrarea ridichiilor de iarna

Ridichea neagra, planta cu proprietati calmante. Cultra si pastrarea ridichiilor de iarna

Ridichea neagra sau ridichea de iarna este o planta cu proprietati terapeutice ce face parte din familia Cruciferae sin. Brassicaceae. Este originara din Asia, iar efectele benefice asupra starii de sanatate sunt cunoscute de peste 4000 de ani.

In tara noastra ridichea neagra se cultiva atat in gradinile gospodarilor cat si in regim organizat, in marile bazine legumicole. Se dezvolta bine in zonele deluroase si montane, cu clima blanda.

Aceasta planta este putin pretentioasa fata de caldura. Germineaza cand temperatura solului atinge 5 grade celsius si se dezvolta cand tamperaturile sunt cuprinse intre 15-26 de grade celsius.  Mediile foarte calde favorizeaza aparitia prematura a tulpinilor florifere si afecteaza calitatea radacinilor.

Ridichea neagra iubeste lumina, recoletele calitative se obtin in zilele lungi, de aceea poate fi cultivata primavara si toamna. Iubeste solul mijlociu, bine drenat si bine afinat, cu ph intre 6 si 7, insa creste si in soluri cu ph mai acid (pana la 5.4), sau mai bazic (pana la 8.0)

Perioada de vegetatie a ridichei este de 100-120 de zile, pana la formarea radacinilor comestibile. In al doilea an se dezvolta si tijele florifere si semintele.

De la ridiche se consuma radacina globuloasa sau sferica, cu coaja neagra si pulpa de culoare alb laptos. Gustul radacinii este dulce picant, extrem de intens si aromat. Ridichea contine cantitati impresionante de elemente nutritive bune. Bogata in antioxidanti, minerale  (magneziu, calciu, siliciu, mangan) si vitamine ( A, complexul de  B-uri) este un detoxifiant natural care ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Sucul de ridiche neagra are efect calmant impotriva tusei, si numeroase beneficii asupra podoabei capilare. Ridichea neagra creste apetitul, deci este recomandata persoanelor care nu au pofta de mancare.

Ridichea neagra se pastreaza foarte bine peste iarna si poate fi consumata in stare proasapata sau ca ingredinet principal in difertie salata de cruditati. Se potriveste cu morcovul, salata verde si  sfecla rosie.

ridicheneagra-ridiche-de-iarna

Soriciul de porc, ingredient de baza al preparatelor traditionale romanesti
Care sunt secretele unei recolte bogate de salata verde
autor: Bianca P / data: 13 Dec 2016 / Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>