Acasa  »  Blog  »  copaci   »   Salcamul, arborele minune cu o mie de intrebuintari

Salcamul, arborele minune cu o mie de intrebuintari

Salcamul,  Robinia Pseudoacacia este un arbore ce face parte din familia leguminoaselor. A fost aclimatizat in tara noastra tarziu, dupa anul 1750. A ajuns intai in zona Dobrogei, dupa care a fost cultivat si in zonele de deal si campie din Banat, Muntenia, Oltenia si sudul Moldovei.

Considerat in multe tari o specie invaziva, s-a dovedit a fi in Romania o specie extrem de utila care ajuta la fixarea solurilor. Pe langa faptul ca asigura stabilitate si impiedica alunecarile de teren, salcamul este apreciat si pentru lemnul care prezinta caliltati de prelucrare deosebite. De asemena florile sunt extrem de apreciate de albinele melifere, iar mierea de salcam este un produs apicol cu calitati deosebite. Florile sunt materie prima si pentru parfumerie, esentele obtinute fiind intre cele mai scumpe si mai luxoase. Scoarta si florile salcamului mai sunt utilizate si in medicina naturista si homeopatie.

Salcam – caracteristici generale, mod de exploatare

Salcamul se dezvolta bine in solurile usoare, nispoase, bine drenate bogate, in substante nutritive. Poate atinge cu usutina 30 de metri si traieste aproximativ 100 ani. Radacinile sunt prevazute, ca si celelale leguminoase cu nodozitati fixatoare de azot. Truchiul inalt se ramifica in partea superioara. Coroana nu este una bogata, ramurile sunt prevazute cu spini ascutiti. Frunzele sunt imparipentat compuse, verzi si foarte fragede. Florile cresc in ciorchine, se deschis la inceputul lunii mai, dupa ce temperatura nocturna depasest 14 grade celsius. Sunt bogate in compusi chimici cu proprietati deosebite asupra organismului. Fructele de salcam sunt pastai, ce pot atinge 8-9 cm, au culoare brun-roscata si adapostesc 4-6 seminte.

Lemnul de salcam are valoare deosebita pentru ca este usor de prelucrat, prezinta fibra frumoasa extrem de apreciata de cunoscatori si asigura eleganta superioara pieselor de mobilier.
Salcamul este, poate cel mai apreciat arbore melifer, iar scoarta are proprietati curative desavarsite.

Preparatele terapeutice cu flori de salcam pot inlocui cu succes tratamentele alopate care vin cu efecte secundare nefaste pentru organism.

flori de salcam

Care sunt aspectele mai putin cunoscute ale culturii de soc negru II
Boli, paraziti si daunatori la brazi
autor: admin / data: 06 Mar 2017 / copaci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>