Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Sanatatea pasarilor – boli si paraziti la palmipede – gaste si rate

Sanatatea pasarilor – boli si paraziti la palmipede – gaste si rate

Gastele si ratele sunt pasari palmipede exploatate pentru carnea, ouale, ficatul gras si fulgii fini. Chiar daca aceste pasari sunt foarte rezistente si bine adaptate la cresterea intensiva, sunt anumite boli, paraziti si afectiuni care pot cauza adevarate pagube economice crescatorilor de palmipede.

Aceste pasari trebuie constant verificate, pentru ca ascund foarte bine bolile si primele simptome apar doar cand este foarte tarziu, pentru aplicarea tratamentelor corespunzatoare. In astfel de situatii crescatorii trebuie sa fie pregatiti sa sacrifice imediat efectivul de palmipede afectat.

Parazitii intestinali, intoixcatiile, diareea, afectiunile provocate de alimentatia necorespunzatoare, gripa aviara pot afecta calitatea vietii la palmipede si totdata productia de carne, oua, etc.

Parazitii intestinli precum viermele traheal si viermele de pipota afecteaza cardul de gaste si rate. Pasarile matura afectate tusesc des si obosesc rapid si nu de hranesc corespunzatori si pierd in greutate. La pasarile tinere afectate, decesul survine rapid. Infestarea se face prin ingerarea de nutreturi sau apa infestate cu larve ale acestor vermi.

Paduchii si acarieni sunt prezenti in adaposturile incorect dezinfectate, supraaglomerate si in cele in care prezinta igiena indoielnica. Acesti paraziti externi se extind rapid de la o pasare la alta si in timp foarte scurt intregul card poate suferi in pricina acestora. Semnele de imbolnavire cele mai frecvente sunt scarpinare intensa. La pasarile cu acarioze intense se observa piele inflamata si pruit in zonele afectate.  Tratamentele trebuie aplicate local, concomitent cu dezinfectarea adaposturilor.

Intoxicarea cu aflatoxina  este o afectiune produsa de mucegaiurile Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Mucegaiurile se dezvolta in general in cereale si in paie, odata patrunse in organismul pasarilor produc ragavii la nivelul plamanilor. Bobocii pot fi intoxicati inca din stadiul de embrion, iar rata de supravietuire este minima. Aflatoxina afecteaza grav si populatia de boboci tineri.

Tulburarile nutritionale datorata nutreturilor incorect oferite sau inadecvat pastrate, pot produce afectiuni severe palmipedelor. Printre cele mai intalnite efecte ale tuburarilor nutritionale sunt fertilitatea scazute, boli alee mebrelor, rahitism, sangerari la nivelul diferittelor organe.

 

ferma gaste

Boli ce afecteaza bunasterea caprinelor
Cresterea ovinelor, ingrijirea mieilor sugari
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 30 Jan 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>