Acasa  »  Blog  »  Rete culinare   »   Sararea carnii o metoda straveche si eficienta de conservare

Sararea carnii o metoda straveche si eficienta de conservare

Sare de bucatarieO metoda veche si foarte eficienta de conservare a hranei este conservarea cu ajutorul sarii. Sarea absoarbe apa , miscorand astfel posibilitatea de inmultire a bacteriilor.

Cand putem gresi sararea carnii de porc? Atunci cand punem sare prea multa, sau prea putina, atunci cand tinem carnea sau slanina prea mult sau prea putin la sare, sau atunci cand nu folosim tipul potrivit de sare.

Pentru sararea carnii se foloseste sarea de bucatarie, curata, cristalina si alba. In niciun caz nu se va folosi sare ce are alta culoare decat culoarea alba, pentru ca aceasta poate contine si alti compusi si substante straine, care ot strica calitatea carnii.

Cum putem sara carnea de porc? Exista mai multe feluri in care poti da sare unei carni.Astazi vreau sa iti prezint trei dintre ele.

Sararea uscata este acea metoda cand presari sau freci bucata de carne cu sare cristale maricele. Sararea umeda este sararea prin saramura – adica apa cu sare- si uneori nitrati de potasiu sau nitriti ca si conservanti auxiliari. Aceste subtante sunt folosite mai mult in prelucrarea industriala a carnii si mai putin in gospodarie. Atunci cand sunt folosite casnic este bine sa se foloseasca cantitati prescrise de un profesionist si nicidecum dupa ureche.

Daca doriti ca carnea sa nu se decoloreze de la sare puteti adauga la 50 de grame de sare si 1.5 grame de silitra ( bine amesteca cu sarea), asa carnea va avea culoarea rosie si nu cenusie asa cum devine dupa ce a intrat in contact cu sarea.

Sararea uscata se foloseste la prepararea slaninii in general si o puteti intalni in retetele traditionale de slanina. Se foloseste si la sararea carnii si a oaselor. Dupa ce carnea a fost frecata cu sare se aseaza intr-un vas de lemn sau emailat perfect, cat mai strans bucatile una de cealalta, pentru ca aerul sa nu patrunda prin ele. Vasul se aseaza in loc racoros si intunecat si se lasa 4 zile. Dupa patru zile se intorc bucatile de carne astfel incat cele de dedesubt sa ajunga deasupra si invers si se mai lasa inca 4 zile. Dupa 8 zile procesul de sarare se considera incheiat. Atunci se pot scoate din vas, se spala cu apa si se la lasa la uscat timp de 1-2 zile in loc uscat sia erisit. Apoi se pot afuma.

Temperatuta la care se tine carnea in momentul sararii este extrem de importanta. Daca temperatura va fi mai mica de 8-10 grade carnea nu se va matura ci va incepe sa se inverzeasca, iar daca temperatura este mai mare carnea se va altera.

Sararea umeda sau in saramura

Saramura este o solutie de sare si apa care in timp patrunde in carne si o conserva. Concentratia saramurii poate fi masurata cufundand in solutie un ou proaspat si crud. Iata aici cum sa prepari saramuri cu concentratii diferite.

Mai exista si sararea pentru gust care este folosita la carnati, caltabosi, lebar, toba. Cantitatea optima de sare este cam de 20 de grame de sare la 1 kilogram de carne. Bineinteles exista si cazuri in care se poate folosi mai multa sau mai putina sare. Aici totul depinde de gustul fiecaruia.

Cum se prepara saramura de diferite concentratii pentru conservarea si sararea carnii de porc
Pregatirea intestinelor de porc pentru carnati si alte preparate traditionale
Taguri: .
autor: admin / data: 08 Dec 2014 / Rete culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>