Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Secara, importanta economica. Tehnologia de cultura a secarei

Secara, importanta economica. Tehnologia de cultura a secarei

Secara este o planta cu importanta economica ridicata. Este o cereala anuala originara din Africa de Sud si Asia Mica, usor panificabila intens utilizata in industria alimentara, care  are si valoare furajera deosebita.

Faina de secara este folosita la prepararea painii si asigura hrana cu valoare nutritiva deosebita. Secara impreuna cu mazarichea sau mazarea de toamna formeaza un amestec special foarte hranitor pentru animale.

Secara are a proprietati medicinale deosebite datorita continutului ridicat de calciu, fosfor, fier, magneziu, a hidratilor de carbon, proteinelor si a aminoacizilor esentiali. Are continut ridicat de vitamine: A, B, C,E,PP si K.

Secara este o planta care iubeste umiditatea si temperaturile moderate. Se cultiva foarte bine in zonele deluroase. Secara este o planta putin pretentioasa fata de sol si planta premergatoare pentru ca are un sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu putere mare de absorbtie.

Se dezvolta bine in solurile cernoziomoide si nisipoase iar premergatoarele ideale sunt porumbul timpuriu, pepenii verzi, inul, cartofii timpurii, rapita si floarea-soarelui.

Pregatirea solului se face toamna, patul germinativ trebuie bine tasat si maruntit, deoarece secara formeaza nodul de infratire la suprafata si pericolul de inghet este mai mare.

Samanta utilizata trebuie sa aiba puritate de minim 98% si germinatie peste 85%. Poate fi semanata inaintea graului de toamna, intre 15 septembrie – 5 octombrie. Densitatea recomandata este de 500-600 boabe germinabile pe metru patrat.  Destanta intre randuri recomandata este de 12 cm iar adancimea de semanat de 2 cm.

Lucrarile de ingrijre sunt asemanatoare cu cele pentru cultura de grau de toamna.
Recoltarea se realizeaza cu combina, cand umiditatea boabelor este de 14%. Tehnica de recoltarea este aceiasi ca la grau.

Productia de boabe este mai mica fata de productia de grau. Boabele se depoziteaza in spatii conforme uscate, lipsite de mucegaii si umiditate. Depozitul trebuie corespunzator ventilat, pentru a prevenii aparitia si inmultirea ciupercilor si a mucegaiurilor.

In tara noastra secara da productii insemnate, de buna calitate.

 

secara

Graul, plante anuale cu importanta economica deosebita
Principalele boli care afecteaza cultura de grau
autor: Bianca P / data: 04 Jul 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>