Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Secretele taierii vitei de vie

Secretele taierii vitei de vie

Cum se taie vita de vie Fiecare producator isi doreste de la vitele lui de vie, putine sau multe la numar, sa obtina cei mai multi, mai sanatosi si bine dezvoltati struguri.

Factorii ce influenteaza productia si calitatea strugurilor sunt multi: soiul de vita, amplasarea terenului, fertilitatea, conditiile pedoclimatice, calitatea si multitudinea lucrarilor de intretinere a culturii etc.

Dintre factorii evidentiati se gaseste cu importanta sa, in cadrul lucrarilor de intretinere, taiatul vitei de vie.

Dupa cum se cunoaste din partile componente ale butucului de vita de vie face parte tulpina cu ramificatiile lemnoase, de varste diferite, numite coarde.

Secretul taierii la vita de vie este alegerea coardelor de rod, a numarului si lungimii lor pentru fiecare butuc concomitent cu constituirea rezervei de formare a noilor coarde de rod pentru anul viitor.

Cum selectam si taiem coardele de rod ale vitei de vie?

Sfatul specialistilor in cultura vitei de vie, bazat pe rezultatele obtinute in urma cercetarilor pe loturi experimentale si a experientei in exploatarea plantatiilor de vita, ne indruma la urmatoarea concluzie: coardele de un an situate pe coarde de doi ani pot emite cei mai multi lastari fertili.

Deci, la taiatul vitei de vie se vor lasa coardele de un an, cele mai viguroase si bine coapte, crescute pe coarde de doi ani.

Amintesc ca soiul de vita determina inaltimea tulpinii si forma de conducere a acesteia ; soiurile viguroase au tulpini inalte sau medii, iar cele mai putin viguroase au tulpina mica, transformata in buturuga.

Tipul tulpinii, al formei de conducere (pe araci, pe sarma, pergola, bolta, coviltir, pe ziduri, pe garduri, etc.), al distantei intre randuri si pe rand ne obliga la scurtarea, cu ocazia taiatului, a coardelor roditoare la diferite lungimi.

Coarda de rod cu 8-10 ochiuri este socotita scurta cu pana la 15 ochiuri mijlocie si de cca 20 de ochi lunga.

Cel mai des sunt utilizate coardele scurte si medii.

Numarul coardelor de rod il spune chiar butucul vitei de vie.

Daca coardele de un an au vigoare normala se lasa un numar de 3-5 coarde de rod.

Daca coardele de un an sunt foarte viguroase numarul de coarde se suplimenteaza cu 2-3 coarde mai mult decat au fost anul trecut, daca coardele de rod sunt firavute, butucul a fost foarte incarcat si se vor lasa cu 2-3 coarde mai putin decat anul trecut.

Calitatea butucului (a tulpini) este evidentiata de vigoarea coardelor de un an astfel: cele cu vigoare normala sunt coardele cu lungimea de 1-1,5 m iar grosimea de 7-10 mm, foarte viguroase sunt coardele mai lungi de 1,5 m si mai groase de 10 mm si slab dezvoltat sunt coardele sub 1m lungime iar grosimea sub 7 mm in diametru.

Care sunt componentele butucului de vita de vie - altele decat coardele de rod
Administrarea ingrasamintelor la vita de vie - proportiile si modul de aplicare
autor: admin / data: 11 Dec 2014 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>