Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Sezonul hreanului, principalul condiment al muraturilor

Sezonul hreanului, principalul condiment al muraturilor

Hreanul este o planta radacinoasa originara in Asia de sud-est. Aclimatizat cu succes  si in Europa este folosit de secole in tratarea unor afectiuni precum  bronsite, pneumonii, astm, gripa, raceli, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, inapetenta, stari de debilitate fizica, ajuta digestia si calmeaza senzatia de tuse.

Hreanul are actiune benefica si asupra sitemului digestiv, accelereaza peristaltismul intestinal, combate atonia intestinala, are puternic efect laxativ si purgativ, este un tonic cardiac excelent, un bun fortifiant in stari de debilitate si este un bun vermifug, antiparazitar.

Gustul puternic intepator in face ideal pentru a fi consumat in salate si sosuri, alaturi de preparate pe baza de carne, insa hreanul este utilizat de gospodinele noastre ca condiment principal pentru muraturi. Acesta ofera un gust placut gogosarilor, gogonelelor si castravetilor, dar pe langa aromele placute asigura acestor specilitati culinare si proprietati deosebite.

Hreanul se potriveste foarte bine sa fie alaturat cu legumele din familia cruciferelor, carora le ofera un plus de savoare.

In tara noastra culturile de hrean sunt infiintate in soluri bogate in substante minerale, bine drenate si bine nivelate. Se dezvolta foarte bine daca este cultivat dupa tomate, ardei si vintete si leguminoase. Terenul trebuie bine pregatit inainte de infiintarea culturii. Aratura de baza realizata trebuie sa fie adanca, concomitent trebuie sa se adauge gunoi de grajd bine fermentate.

Butasii de hrean folositi la infiintarea culturii trebuie sa aiba cel putin 20 de cm, si grosime de 1-2 cm. Plantarea se realizeaza in randuri echidistante de cca. 70 cm intre randuri si 40 cm intre plantele din rand.

Lucrarile de intretinere specifice sunt copcitul ramificatiilor radacinilor, combaterea bolilor cu zeama bordeleza 1% (rugini, patarea frunzelor) sau zeama sulfoalcica (fainarea). Gandacul hreanului, este un daunator care afecteaza grav  aceasta culura  de aceea trebuie sa fi e rapid eliminat.

Recoltarea se realizeaza in al doilea an de cultura. Dupa recoltare radacinile de hrean pot fi pastrate, peste iarna, in silozuri de pamant, ca toate radacinoasele, sau stratificate in nisip, in beciuri.

hreanul-condiment-de-toamna-pentru-muraturi

Boli frecvente la cultura de tomate din sere si solarii
Daunatorii care afecteaza cutura de ridichi de toamna
autor: Bianca P / data: 23 Sep 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>