Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Simptomele bolii limbii albastre la bovine

Simptomele bolii limbii albastre la bovine

boala limba albastra

Boala limbii albastre este un flagel care afecteaza atat bovinele cat si cornutele mici si implicit veniturile proprietarilor acestora. In ultima vreme boala a inregistrat o revenire in forta intr-o serie de judete din tara noastra, blocand practic exporturile de boivine si ovine ale Romaniei.

Boala limbii albastre, sau febra oilor (dar care afecteaza si bovinele), cum mai este cunoscuta, este rezultatul contractarii unui virus din familia Reoviridae.

Boala nu afecteaza oamenii iar printre animale se transmite prin intepatura unui mic parazit zburator, de aceea este foarte greu de prevenit si controlat.

Boala nu se transmite in mod direct de la un animal bolnav la unul sanatos ci doar prin intermediul parazitilor care se hranesc cu sangele unui animal bolnav sau care a trecut prin boala si apoi transmit mai departe virusul, prin intepatura, unui animal sanatos, insa mortalitatea este destul de mare si nu exista tratamente cu rezultate multumitoare.

Singura masura eficienta imporiva acestei maladii este vaccinarea.

In lipsa vaccinarii insa, atat caprele, oile, vacile (dar si bivolii, bizonii, zimbrii si tot ce inseamna taurina) sunt vulnerabile in fata acestui virus periculos.

Animalele care au contractat boala trebuiesc sacrificate, conform normelor in vigoare (proprietarii fiind despagubiti prin fondurile special alocate), pentru a limita raspandirea maladiei, de aceea este important de recunoscut simptomele bolii.

Cum recunoastem simptomele limbii albastre?

Boala cunoaste trei forme, in functie de virulenta ei: acuta, subacuta si avortata.

Forma acuta a limbii albastre la taurine

Se manifesta prin tempertura la nivelul botului, urechilor si a intregii fete, precum si la nivelul picioarelor. Acest simptom al hipertermiei se manifesta timp de 2-3 zile.

Limb este inflamata, capata o culoare ce bate intai in violet (de unde si numele dat bolii), apoi se tumefiaza capatand o culoare maroniu-inchis, cu aspect cianotic. Din acest motiv animalul nu mai poate tine gura complet inchisa si isi pierde pofta de mancare, saliveaza abundent si produce secretii la nivelul narilor. Tot acum se observa si un suflu greoi (dispnee).

Starea animalului se degradeaza continuu, aparand ulceratii la nivelul cavitatii bucale, botului si narilor, dar si la nivelul picioarelor, apar frisoanele si tremuraturile necontrolate, starea de imobilitate, diaree.

Aceasta forma a bolii are o mortalitate de 90%, moartea survenind dupa aprox. 20 de zile (perioada de incubatie este cuprinsa intre 5 si 20 de zile).

Forma subacuta

Simptomele sunt aceleasi insa evolutia este mai lenta, mergand pana la 30 de zile, timp in care animalul fie moare (70% din cazuri) fie se vindeca treptat.

Forma usoara (sau avortata)

Este forma cea mai usoara a bolii, putand trece si neobservata.

Animalul are o stare de disconfort, temperatura, oboseala, rinita. Boala dureaza doar cateva zile dupa care animalul se vindeca.

Animalele care au trecut cu bine prin boala, sunt inca purtatoare ale virusului bolii albastre, virus care poate fi transmis mai departe prin intepatura tantarului, de aceea directivele europene recomanda eutanasierea tuturor animalelor afectate.

Avand in vedere faptul ca virusul bolii limbii albastre se transmite prin intermediul insectelor parazite, maladia cunoaste varfuri de raspandire si virulenta in sezonul vara-toamna.

Nici consumul de lapte, nici cel de carne, nu duce la transmiterea acestei boli la om.

 

Pregatirea oilor gestante pentru fatare
Rase de oi pentru productia de lana
Taguri: , , .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>