Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Sinovita aviara, boala infectioasa ce afecteaza puii de gaina si de curca

Sinovita aviara, boala infectioasa ce afecteaza puii de gaina si de curca

Sinovita infectioasa aviara este o bola comuna ce afecteaza puii tineri de curca si gaina. Aceasta afectiune este cunoscuta de peste 100 de ani si afecteaza populatia aviara de pe intreg globul.

Se caracterizeaza prin inflamatia membranelor de la articulatii si tendoane. Boala se caracterizeaza prin mortalitate ridicata. Este paguboasa pentru ca are grad ridicat de contagiozitate si presupune costuri importante de profilaxie, combatere si igienizare.

Sinovita infectioasa este provocata de un germen cocoid. In fata acestui agent patogen sunt sensibilii puii de gaina cu varsta cuprinsa intre 4 si 16 saptamani si efectivele de curci cu varsta cuprinsa intre 10 si 24 de saptamani. Ratele si gastele sunt mai putin afectate de acest germen patogen, insa nu sunt imune.

Boala se transmite pe cale aeriane prin pasari infectate sau prin contact direct cu ouale infestate. La puii de gaina mortalitatea se ridica la 10-15 % iar in cazul efectivelor de curca creste pana la 22%.  Mai grav este ca puii care supraveituiesc devin sensibili la alte boli infectioase.

Pasarile bolnave prezinta stari de abatere, scadere a poftei de mancare, slabire, mers ingreunat si schipataturi. La acestea se pot observa articulatiile inflamate, tumefiate si sensibilitate la atingere.

O parte dintre pasarile bolnave pot manifesta si sindromul de aerosarculita. Acestea prezina dificultate de respirare, oboseala accentuata si secretii nazala abundente.

Puii de curca sunt mai sensibili decat cei de gaina si boala ataca mai agrasiv. La puii de curca pe langa  simptomele mentionate mai sus  mai pot fi prezente si  leziuni la nivelul articulatiilor, inflamatii extinse pe tecile sinoviale tendinoase si chiar bursita sternala.

Cea mai buna metoda de profilaxie si combatere a bolii este eliminarea efectivului de pasari afectate, urmata de igienizarea completa a adaposturilor, inlocuirea asternuturilor, dezinfectarea temenica a recipientelor de hrana si adapat. Dupa indepartarea pericolului de boala in ferma sau gospodarie trebuie impuse si respectate masuri igienico-sanitare stricte.

boli la curci

Brusita aviara sau Boala de Gumboro. Afectiune infectioasa care afecteaza puii tineri
Anemia infectioasa ecvina - boala cu incidenta crescuta in vestul si nordul Romaniei
autor: Bianca P / data: 20 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>