Acasa  »  Blog  »  Sanatate   »   Sofranul, condiment cu proprietati terapeutice

Sofranul, condiment cu proprietati terapeutice

Sofranu, Crocus sativus, este o plant originara din Orientul Mijlociu, care se gaseste si in flora spontana in zona mediteraneana. La noi in tara se intalneste doar in culturi organizate. Planta are frunzlele lungi si inguste, petale mov albastrui si pistil de culoare portocaliu. De la aceasta planta sunt utilizate in scop terapeutic doar stamignele, adica partea superioasa a pistilului.

Stamingle sunt bogate un uleiuri aromatice si substante cu efecte minunate, utilizate in medicina si alimentatie. Acest condiment a fost si este cel mai scump din lume datorita tehnologiei de productie. Sofranul este singurul condiment care este obtinut exclusiv prin lucrari manuale!

Sofranul se dezvolta in zonele inalte, aride, cu clima calda- moderata. Este o planta iubitoare de lumina, sol bogat, argilos sau nisipos. Pentru a se dezvolta bine are nevoie de precipitatii moderate. Crocus sativus  se cultiva bine in zonele cu veri calde si ierni blanda, insa poate tolera temperaturi de -13 grade celsius.

Bulbii de sofran pot fi plantati in lunile iulie-august, la adancime de 15-30 cm. Florile pot fi recoltate in lunile septembrie-noiembrie. De la 150.000-200.000 de flori pot fi recoltate cca. 3000g de stamine, adica 1000g de condiment, care ajunge sa coste si 40.000 euro. Cultura infiintata de sofran poate avea productii ridicate intre 5 si 10 ani.

Stagminele de sofran sunt utilizate uscate. In compozitia acestora se gasesc cantitati importante de carotenoizi, ulei volatil, protocrocina  si o substanta de natura glicozidica, care favorizeaza eliberare de hormoni ce intensifica starile euforice. Sofranul este un afrodisiac natural.

Proprietatile acestui condiment, antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice si antitusive, sunt cunoscute de mii de ani. Acesta era utilizat in trecut ca medicament pentru tratarea tusei, febrei, afectiunilor hepatice, afectiunilor menstruale si a balonaii.

In medicina naturista inca este utilizat pentru tratarea hemoroizilor, conjunctivitei, flegmoanelor si a durerilor dentare. Sofranul poate fi utilizat sub forma de tincturi sau pulbere in scop medicinal.

Sofranul este folosit in bucataria mediteraneana si ofera arome senzationale preparatelor din peste si orez.

sofranul-condiment-natural

Trichineloza, boala grava ce trebuie atent monitorizata
Gripa aviara, simptome boala, metode de prevenire
autor: Bianca P / data: 15 Dec 2016 / Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>