Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Soiuri de cartof galben productive si rezistente la depozitare

Soiuri de cartof galben productive si rezistente la depozitare

Cartoful este poate cea mai reprezentativa planta din familia Solanaceae. Considerata a fi o planta otravitoare in trecut, este astazi  alaturi de orez si grau unul dintre cele mai consumate alimente ale pamantului. Cele peste 100 de sortimente de cartofi comestibilii se caracterizeaza prin tuberculi bogati in  apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza,  zaharoza, celuloza, protide, lipide, acid folic, saruri minerale (sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, zinc), vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K si niacina.

In tara noastra cartoful este una dintre cele mai cultivate plante, se situeaza pe locul cinci ca suprafata cultivata dupa grau, porumb soia si varza. Soiurile dezvoltate in cadrul statiunilor de cercetare din Brasov, Suceava, Miercurea Ciucu si Targul Secuiesc, sunt bine adaptate la conditiile climetice si pedologice din tara noastra, sunt productive, rezistente la principalele boli care ataca plantele din familia Solanacee si au calitati nutritive deosebite.

Soiul Castrum este nou omologat in 2014 de reprezentantii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru cartof si sfecla de zahar Brasov. Tuberculii sunt rotunzi-ovali, au coaja galbena si miez galben deschis. Soiul semitimpuriu prezinta tufa bogata in frunze, rezistenta la mana, virusul Y si virusul rasucirii frunzelor. Cartofii castrum sunt destinati pentru consum in perioada toamna-iarna iar calitatatile culinara sunt sporite.

Cartoful Marvis este de asemenea omologat in 2014. Tuberculii cu coaja galben mediu si pulpa galben deschis ating maturitatea devreme; sunt bogati in amidon si au proprietati culinare deosebite. Planta este rezistenta la majoritatea bolilor specifice (raia neagra a cartofului, mana, virusul Y) si are capacitate de productie ridicata.

Soiul Tentant omologat de catre Institutul de cercetare din Miercurea Ciuc se caracterizeaza prin  planta cu crestere erecta si rezistenta ridicata la boli si daunatori. Tuberculii sunt mari, ovali, au coaja galbena si pulpa galben intensa. Au continut foarte rdicat de amidon si calitati culinare excelente. Sunt recomandati pentru consumul de vara-toamna.

Catofii Frumoasa se caracterizeaza prin maturitate semitimpurie, planta rezistenta la mana si virusul Y, tuberculi mari de culoare galben cu calitati culinare deosebite. Capacitatea de productie a cartofului din soiul Frumoasa este de 78 t/ha.

soiuri-de-cartofi-productive

Uleiul de masline, tipuri si caracteristici
Salata sursa de minerale, vitamine si sanatate
autor: Bianca P / data: 28 Oct 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>