Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Soiuri de ceapa productive, cultivate in Romania

Soiuri de ceapa productive, cultivate in Romania

Ceapa este o planta legumicola cu importanta economica deosebita ce se cultiva pentru bulbii sai bogati in substante nutritive ce au efecte benefice  asupra organismului. Este o planta care se cultiva pe parcursul a trei ani in functie de destinatie: arpagic, ceapa de consum si material semincer.

Pentru ca nu are pretentii ridicate de sol si clima cultura de ceapa poate fi infiintata in orice zona a tarii. Peioada de vegetatie a cepei poate varia de la 110 zile la 150 de zile in functie de soi si zona de cultura.

Diamant este un soi de ceapa omologat in 1977, ce poate fi semanat direct in camp. Bulbul este aproape sferic, are greutate de 120-300g. Tunicile exterioare prezina culoare galben- auriu; in interior foile sunt albe,  suculente si au gust dulce picant si placut. Ceapa Diamant se pastreaza bine peste iarna si poate fi consumata in stare proaspata sau conservata.

Soiul Aurie de Buzau poate fi semanata direct in camp dar si prin rasad. Soiul a fost omologat in 1971 si reinscaris in 1999 de Statiunea de Cercetare Dezvoltare de Legumicultura Buzau. Este un soi tarziu cu perioada lunga de vegetatie, 140-150 de zile. Bulbul este mare, prezinta forma tronconica, alungit la baza, rotunjit in partea superioara. Are tunicile exterioare aurii si foile interioare albe carnoase, picante. Auria de Buzau are dimensiuni mari 250-300 g, prezinta rezistenta medie la pastrat si rezistenta ridicata la mana.

Ceapa Ana este un soi obtinut la I.C.L.F. Vidra in anul 2000, are perioada de vegetatie scurta. Bulbul de dimensiuni medii are forma elipsoidala si culoarea tunicilor brune. Nivelul e substanta uscata este foarte ridicat, fapt ce ii confera si un gust  intens foarte picant.

Rosia de Aries este un soi omologat inca din 1952, cu bulb in forma sferica si greutate mica spre medie (100-200g). Culoarea tunicilor exterioare este rosie violace intensa. Prezinta capacitate scazuta la pastrare in timpul iernii.

Soiuri de ceapa cultivate in Romania

 

 

Cum se face palisarea ardeiului gras
Cum se cultiva ceapa verde prin arpagic
autor: Bianca P / data: 15 May 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>