Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Soiuri de cires des cultivate in Romania

Soiuri de cires des cultivate in Romania

Cireșul, Prunus avium, este un pom fructifer, a carui inaltime ajunge la 15-20 metri. Fructele sunt carnoase de forma sferica, au diametru  6 – 25 mm si  sambure de 7-9 mm. Culorile fructelor difera, de la nuanțe de la roșu spre galben până la negru. Ciresele sunt foarte bogate in vitamine, minerale si antioxidanti si au un gust extrem de placut.
In tara noastra se cultiva soiuri romanesti, traditionale dar si soiuri straine, adaptate conditiilor pedologice si climatice. Maturarea fructelor are loc intre 10 mai si 20 iulie.
Cel mai cultivat cires timpuriu este Fruheste der Mark, este un soi cu vigoare medie, fructe mici si alungite, de culoare rosu-inchis, care se matureaza la mijlocul lunii mai.
Bigarreau Morreau, este un soi viguros, cu fructe mai mari, de culoare rosie intensa, lucioase. Pulpa este pietrosa, puternic colorata, de calitate foarte buna. Maturarea are loc dupa 15 mai.
Bigarreau Burat este un alt soi cu productivitate mare. Fructele au dimensiuni mari si culoare rosu aprins. Pulpa acestora este semipietroasa. Ciresile se matureaza la sfarsitul lunii mai.
Negre de Bistrita sunt ciresi de vigoare mare, cu fruct de dimensiune mijlocie, de culoare rosu-vinetiu, pulpa semipietroasa, bine colorata de foarte buna calitate. Fructele sunt bine coapte la inceputul lunii iunie.
Cerna are fructul mare cu pielea rosie stralucitoare, pulpa semipietroasa  si gust echilibrat. Se matureaza la mijlocul lunii iunie.
Armonia este un cires viguros, cu fructe de dimensiuni mari, rotunde de culoare galben – rosiatice, pulpa este pietroasa si gustul deosebit de dulce. Ciresele sunt bine coapte la incepulul lui iulie.

Ciresele, sursa de energie in dietele de primavara
Indemn pentru pomicultori si viticultori
autor: Bianca P / data: 06 May 2015 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>