Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Soiuri de nuc adaptate cultivarii in Romania

Soiuri de nuc adaptate cultivarii in Romania

nuci verzi

Nucul este un arbore nobil, atat datorita calitatilor sale lemnoase cat mai ales pentru valoarea nutritiva si economica a fructelor sale.

Ca la orice specie pomicola insa, exista diferente intre soiuri in ceea ce priveste rezistenta si sensibilitatea la boli, daunatori si factori de mediu, inceputul intrarii pe rod, coacerea/maturarea fructelor, productivitatea, si asa mai departe.

De-a lungul timpului horticultorii au dezvoltat mai multe soiuri cu dezvoltare propice si rezultate optime in conitiile de clima si mediu ale tarii noastre.

Iata in continuare care sunt cele mai indicate soiuri de nuci pentru plantatiile autohtone:

Nucile de Orastie

Soiul de nuci Orastie nu este foarte viguros in ceea ce priveste aspectul exterior al arborelui, insa compenseaza din plin prin marimea fructelor, care pot ajunge chiar si la 14 grame.

Fructificarea incepe dupa al 6 lea an de la plantare, este abundenta si constanta. Nucile sunt bine proportionate, frumoase, de forma ovoidala, cu miez gustos, dulceag, bogat in proteine si ulei.

Recoltarea se face intre 15 sept. si 1 oct.

Soiul Anica

Este un soi autohton, originar din zona Moldovei, rezistent la boli si daunatori, chiar daca nu este tocmai cel mai viguros nuc.

Nucile Anica sunt de forma ovoidala (aprox. 15 grame), bine proportionata (aproape simetrica), usor de desfacut, cu miez galbui si gustos.

Este un soi precoce care intra pe an din al 5 lea an. Recoltarea se face pe la mijlocul lui septembrie.

Cazacu

Este unul dintre cele mai noi soirui fiind omologat abia acum cativa ani. In obtinerea acestui soi s-a urmarit atat obtinerea unei varietati de nuc rezistente la boli si daunatori, cat si o productivitate crescuta (pana la 4 tone la ha).

Arborele este inalt, viguros, cu o coroana in forma de glob alungit, precoce (intra pe rod chiar si dupa 4 ani), rezistent la inghet si la seceta.

Fructele sunt relativ mici (aproximativ 10 grame), dar foarte gustoase si usor de desfacut. Coacerea are loc devreme, in prima jumatate a lui septembrie.

Miroslava

Este un soi obtinut prin incrucisare selectionata, unde s-a urmarit rezistenta la boli si productivitatea.

Pomul este de dimensiuni medii, cu o coroana globulara si viguroasa, rezistent si intra pe rod destul de repede (cam dupa 6 ani). Nucile sunt mari (15-16 grame), timpurii (se coc pe la inceputul lui septembrie).

Ovidiu

Acest soi iese in evidenta prin forma specifica a fructelor (in jur de 14-15 g), lunguiete, simetrice, cu varfuri ascutite. Miezul se scoate usor si reprezinta cam jumatate dinmasa totala a fructului.

Soiul este rezistent la boli si ger, prolific (intra pe rod din al 6 lea an) cu o productie abundenta (5-6 tone la ha) care se recolteaza spre sfarsitul lui septembrie.

Nucile Jupanesti

Obtinute de cercetatorii pomicoli de la Pitesti, nucile Jupanesti sunt de marime medie (cam 10 g), de forma ovala cu un varf mai ascutit. Coaja se sparge usor, miezul este de culoare alb-galbuie, delicios si cu o textura crocanta. Ajung la maturare la inceputul lui septembrie, deci destul de timpuriu.

Este un soi rezistent la boli si daunatori, inclusiv la viermele nucilor.

Ramurile sunt dese si formeaza o coroana de forma conica.

Soiul Velnita

Este un soi originar din Moldova, omologat in 1995.

Nucul Velnita intra pe rod destul de tarziu, chiar si din anul 8, formeaza o coroana globulara si nu foarte rezistenta, insa odata intrat pe rod rodeste consistent (nucile ajung la maturare in a doua jumatate a lunii septembrie).

Nucile sunt destul de mari (14 g), de forma sferica, cu coaja de culoare gri, usor de spart, cu miezul usor de extras intreg, avand un gust delicios.

Acest soi da o productie la ha de 2,5-3 tone.

Claudia

Nu este un soi foarte viguros dar compenseaza prin alte calitati precum: gustul deosebit al miezului (aromat si placut) si maturarea timpurile (inceputul lui septembrie).

Fructele sunt mijlocii ca marime (in jur de 10 g), de forma ovoidala, usor aplatizate, usor de desfacut datorita coajei foarte subtiri.

Soiul este un produs al Statiunii de Cercetari Pomicole Geoagiu.

Soiul de nuci Valcor

Este un soi bine adaptat zonei deluroase subcarpatice, timpuriu si rezistent la intemperii, boli si daunatori.

Fructele sunt de dimensiuni mijlocii spre mari (aprox. 13 g), cu miez de culoare galbuie, foarte gustos si usor de extras intreg. Infloritul este de tip protandru (adica florile masculine apar inaintea celor feminine) iar polenizarea da rezultate bune daca se obtine o incrucisare cu soiurile Jupanesti sau Orastie.

Soiuri de mar romanesti, pomicultura
Cultura de afine o afacere agricola profitabila
autor: admin / data: 30 Nov 2014 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>