Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Soiuri de nuc perfect adaptate conditiilor din Romania

Soiuri de nuc perfect adaptate conditiilor din Romania

Nucul Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, care se dezvolta si creste in regiunile cu clima temperata si mediteraneana:  din peninsula balcanica, pana la poalele muntilor Himalaya si in sud-vestul Chinei.  Nucul poat fi intalnit in flora spontana, dar si in culturi organizate.

Nuc – caracteirstici generale

Nucul este un arbore extrem de viguros, cu o durata de viata imperesionanta. Poate ajunge la inltime de 30 m si prezinta trunchi gros. Scoarta este si ea groasa, neteda de culoare arginite. Coroana nucului prezinta numeroase ramuri puternice si bogate.

Lemnul de nuc are calitati deosebite si este utilizat in industria prelucrarii lemnului.
Frunzele sunt mari compuse din numeorase foliole eliptice. Florile barbatesti sunt grupate in gameti solitari. Florile femeiesti cresc grupate cate trei-patru, uneori sunt solitare. Atat florile femeiesti cat si cele barbatesti se deschid in luna mai. Fructele sunt drupe sferice ce adapostesc cate o singura samanta dicotiledonata, bogata in uleiuri, vitamine si acizi grasi esentiali. De la nuc sunt utilizate semintele in scop alimentar, frunzele si scoarta in scop meedicinal, lemnul ca materie prima si cojile pentru realizarea jucariilor si a ornamentelor.

Soiuri de nuc perfect adaptate la conditiile din Romania

Nucul Geoagiu 65 a fost obtinut in cadrul statiunii de cercetare pomicola de la Geoagiu. Pomii sunt foarte vigurosi si rezista foarte bine la bolile specifice. Fructifica pe ramurile terminale si rodeste la sase-sapte ani de la plantare. Capacitatea de productie este ridicata, nucile se sparg usor, iar miezul se extrage fara efort.

Nucul Germisara prezinta capacitate ridicata de fructificare. Pomii au vigoare medie si dezvolta coroane globuloase bogate. Pe ramurile de schelete se gasesc formatiuni de rod mixte.  Ca si nucul Geoagiu  65 intra pe rod in anul sase de la plantare.

Nucul Jupanest este un soi precoce care rodeste din anul patru de la plantare. Soiul dezvoltat la Pitesti, prezinta coaja galben pai. Miezul de culoare alb-galbui se extrage usor si este bogat in elemente nutritive de inalta calitate.

Boli si daunatori la cais
Avantajele plantarii pomilor altoiti
autor: admin / data: 20 Jun 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>