Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Soiuri de par disponibile la Statiunea Pomicola Baneasa

Soiuri de par disponibile la Statiunea Pomicola Baneasa

Parul (Pyrus comunis) este o specie pomicola ce apartine familiei Rosaceae, care este cultivat pentru fructele cu calitati gustative si nutritive deosebite. Pomii traiesc in medie 60-65 de ani, insa in cazuri exceptionale pot atinge si varsta de 300 de ani. Cresc pana la 10-20 m inaltime, au radacini lemnoase, puternice bine dezvoltate in sol. Trunchiul drept este acoperit cu scoarta de culaore gri inchis, crapata. Frunzele sunt ovale, au contur verde inchis si au lungimea medie de 10 cm. Florile cu cinci petale albe sau roz sunt placute de insecte si albine. Fructele numite pere sunt comestibile, au pulpa bogata in apa, zahari, pectine, substante tanoide, minerale si vitamine.

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicola Baneasa pune la dispozitie numeroase soiuri productive de par.

Aromata de Bistrita este un soi cu pom viguros, partial autofertil cu fructe de marime mijlocie. Perele au marime medie, forma tronconica si sunt usor asimetrice. Pielita care acopera fructele este galben, in partile insorite prezinta culoare rosie. Pe suprafata pielitei se pot observa numeroase puncte de rugina. Pulpa este alb-galbui, zemoasa, foarte apreciata de  consumatori. Are gust dulce-fondant foarte placut. Perele aromate de Bistrita pot fi recoltate incepand cu ultima decada a lunii iulie.

Perii din soiul Doina sunt semi-vigurosi, autosterili si au fructe ovoide sau piriforme. Pielita perelor este verde-galbui, acoperita cu rosu in partile expuse la soare. Perele Doina prezinta puncte de rugina pe 80% din supafata. Pulpa de culoare alb-galbui este suculenta, fondanta si are gust dulce intens. Aroma perelor Doina este delicata, discreta si se asorteaza perfect cu vinurile fructoase. Fructele ating maturitatea tehnologica la sfarsitul lunii septembrie.

Perii din soiul Monica sunt vigurosi, rodesc pe tepuse si burse. Fructele sunt piriforme alungite. Pielita este verde -galbui, acoperita cu rosu pe aproximativ 20% din suprafata. Pulpa este alba si se simte crocanta cand atinge maturitatea. Gustul este dulce si intens. Pomii au rezistenta ridicata la rapan si arsura bacteriana. Fructele ating maturitatea in ultima decada a lunii septembrie.

Care sunt cele mai prolifice soiuri romanesti de piersic
Soiuri de cires omologate in cadrul statiunii pomicole Iasi
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 11 May 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>