Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Soiuri de rapita productive, rezistente la boli si daunatori

Soiuri de rapita productive, rezistente la boli si daunatori

Recolt de rapita este influentata de conditiile pedo-climatice, momentul semanarii dar, de calitatea semintelor si soiul utilizat. In catalogul de plante al Romaniei sunt inregistrate douazeci si patru de soiuri de rapita.

Soiul  semitardiv Madora este caracterizat prin perioada de vegetatie lunga 265-285 zile. Plantele au talia de 105-125 cm, prezinta 6-12 ramificatii si formeaza numeroase silicve (cca. 80-106). Se deosebeste prin rezistenta buna la iernare si cadere. Semintele au continut ridicat de uleiuri de buna calitate. Productivitatea plantei este de aproximativ 2900 kg.ha.

Soiul Vlasca de toamna a fost creat in Germania. Plantele cu inaltime medie de 120 cm prezinta 3-8 ramificatii si dezvolta cca. 90 de silicve. Soiul semitardiv prezinta rezistenta crescuta la cadere si rezistenta medie la iernare. Capacitatea de productie este ridicata 2600-3700 kg/ha.

Soiul Triumf a fost dezvoltat de cercetatorii din cadrul USAMV Bucuresti. Plantele au talie de 125-175 cm, sunt viguroase si dezvolta aproximativ 112 silicve. Continutul de ulei al semintelor este de 42-43%. Soiul Triumf este foarte productiv.

Soiul Amor, este un soi de toamna creat in Germania. Plantele ating inaltimea de 50-54 cm, au perioada de vegetiatie lunga, si prezinta buna rezistenta la scuturare si arsita. Continutul de ulei este mediu – 38-39%.  Productia medie la hectar este de 2000 kg.

Soiul Dolomit este un alt hibrid dezvoltat de specialistii germani, cu capacitate medie de productie (1900 kh/ha). Perioada de vegetatie este medie, iar plantele prezinta rezistenta crescuta la atacul de Phoma si Verticilium . Semintele sunt bogate in ulei si nu prezinta acid erucic.

Soiul de toamna Contact, a fost creat de firma franceza Monsanto SAS. Planta prezinta tulpina scurta, rezistenta sporita la iernare, scuturare si boli.  Semintele sunt bogate un ulei si nu prezinta acid erucic si glucozinolati . Productia medie este de 1134 kg la hectar.

Soiul Hunter de primavara, creat de specialistii de la Raps GBR, are perioada scurta de vegetatie buna rezistenta la seceta, scuturare si cadere. Samanta este buna si ofera material semincer de calitate. Recolta medie estimata este de aproximativ 2000 kg/ha. Se dezvolta bine in toate zonele din Romania.

Soiul Olga de primavara a fost creat in statiunile de crecetare si dezvoltare din Germania. Planta cu inaltime medie, are o parioada de vegetatie de 95 de zile. Prezinta rezistenta buna la cadere, seceta si scuturare.

rapita soiuri seminte

Arbustii fructiferi-decorativ - delicii pentru papilele gustative
Rapita - infiintare cultura, exploatare, valorificare
autor: Bianca P / data: 21 Jan 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>