Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Soiuri de struguri de masa cu maturare timpurie

Soiuri de struguri de masa cu maturare timpurie

Strugurii de masa sunt fructe extrem de apreciate datorita gustului dulce, a pulpei cu textura crocanta si a elementelor nutritive de buna calitate pe care le ofera. Sunt printre cele mai consumate fructe cultivate in tara noastra de la mijlocul veri pana tarziu in iarna.
Cele mai apreciate soiuri de struguri cu maturare timpurie sunt: Perla de Csaba, Muscat timpuriu de Bucuresti, Augusta, Timpuriu de Pietroasa, Cardinal, Victoria, Timpuriu de Cluj.

Soiul Timpuriu de Pietroasa este un soi de vita nobila, obtinut in 1989 in cadrul institutului de la Pietroasa, se caracterizeaza prin butuci vigurosi, ciorchini de struguri cu forma conica si cu greutate medie.  Boabele sunt sferice si mari, au pielita albastra violacee si prezinta pruina subtire.  Miezul este semicrocant, carnos si gustul este dulce-acrisor, prefect echilibrat.  Productivitatea acestui soi timpuriu este mare.

Strugurii Augusta au fost obtinuti si omologati in 1984 la institutul Agronomic din Bucuresti.  Plantele au vigoare mijlocie si perioada de coacere timpurie. Ciorchinele este mijlociu spre mare de forma cilindro-conica. Boabele sunt compacte, mari si au forma ovala. Pielita prezinta culoare verde-galbuie, este groasa si este acoperita cu pruina persistenta. Miezul este carnos, cu gust si aroma deosebita.

Soiul Cardinal este poate cel mai cunoscut dintre toate tipurile de struguri de masa cu coacere timpurie. Pot fi consumati in stare proaspata la inceputul lunii august. Soiul originar din SUA s-a raspandit rapid in toate tarila viniviticole, in Romania a deveni popular din 1962. Strugurii sunt mari au forma conica; boabele sunt mari, usor turtite si indesate pe chiorchini. Pielita este de culoare rosiatica iar pulpa este carnoasa si foarte savuroasa.

Unul dintre cele mai valoroase soiuri romanesti este Victoria, considerat si cea mai buna creatie autohtona.  Ciorchinii mari si compacti au aspect comercial placute. Boabele de dimensiuni mari, au pielita de culoare galben auriu si aderenta la miez. Pulpa este carnoasa, crocanta, cu gust placut si foarte echilibrat.

struguri de masa soiuri

Soiuri de struguri pentru vin creati in cadrul statiunii de cercetare - dezvoltare vini-viticola Blaj
Notiuni de baza despre lucrarile la vita de vie
autor: Bianca P / data: 12 Jan 2017 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>