Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Soiuri de vite hibrizi – avantajele cultivarii lor

Soiuri de vite hibrizi – avantajele cultivarii lor

Soiuri hibride de vita de vieLa noi in tara majoritatea cultivatorilor de vita de vie prefera soiurile de vite hibrizi. Se pune intrebarea de ce?

Raspunsul aproape vine de la sine.

Desi sunt multi cultivatori, suprafata cultivate a fiecaruia este foarte mica de la cativa butuci pana la cel mult 0.5 ha de vie.

Cunostintele agrotehnice despre cultura vitei de vie si mai ales pentru soiurile nobile sunt minime.

Frecventa mare a tratamentelor chimice, a perioadelor de tratament, a structurii acestora si a utilajelor folosite ii dezgusta.

Vitele de hibrizi producatori sunt mult raspandite in gospodariile individuale pentru ca se pot inmulti foarte repede, prin butasi simpli fara a fi altoiti, sunt rezistente la mana, seceta si ger.

Costul de intretinere al vitei este mult redus.

Se obtine o cantitate de struguri apreciabila care prin vinificare ofera o cantitate de 50 pana la 1000 de litri de vin (molan) de familie ale carui calitati sunt inferioare vitei nobile. Vinul obtinut este apreciat si consumat in cantitati moderate sau mari.

Despre soiurile de struguri hibrizi

Mult discutatul soi hibrid de vita de vie, este foarte generalizat, in toata tara, in viitor se cauta eliminarea lui, desi unele vite dateaza din vechime.

Soiurile de hibrizi sunt foarte diversificate, daca este unul comun are denumire diferita de la o regiune viticola la alta. Exemplul este soiul Noah cunoscut in zona Husilor cu aceasta denumire, in Muntenia se transforma in Blanc iar in Oltenia in Nova sau Producatoare alba si Capsunica sau Fraga prin alte parti.

Renumitul Zaibar, a lui Nea Marin, este Seibel.

Soiul Terras este cunoscut sub denumirea de Tireaz, Tereaz, Strugure pasaresc.

Soiul Othelo se transforma in Otela prin sud sau se uneste cu Capsunica prin alte zone.

Din tinutul natal va numesc cateva soiuri de struguri hibrizi: Ungureasca, Berbecel, Tereaz alb, Zbarciogan, Chitoran, Gordan,Algeriana, Nova (Producatoare), Rosioara, 1001, Otetar, Tata caprii, Ananas, Otonel, Capsunica.

Soiul hibrid il planteaza acum aproape fiecare locuitor incat nu este loc in curtea sa unde sa nu creasca o vita de vie de un anumit fel.

Plantarea vitei de vie – Alegerea materialului saditor
Calendarul lucrarilor viticole
Taguri: .
autor: admin / data: 08 Dec 2014 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>