Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Soiuri productive de capsun

Soiuri productive de capsun

Capsunul este o planta erbacee perena din familia Rosaceae. Este cunoscuta in popor sub numele de fraguta si este cultivata in sistem organizat pentru fructul bogat in vitamine, minerale, fibre si zaharuri.

Planta are pretentii ridicate fata de conditiile de precipitatii, soare si caldura. Infiintarea culturii trebuie realizata dupa o irigare riguroasa aplicata in prealabil. Plantarea poate fi realizata manual sau mecanizat.

Soiul de Capsun Vibrant,  obtinut in cadrul Institutului de cercetare East Malling din Anglia, este timpuriu, de mare valoare. Productia obtinuta este deosebita atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Fructele ating maturitatea devreme, la inceputul lunii mai.

Capsunul Vibrant are crestere erecta, vigoare mica si frunze cu petiol lung. Soiul este rezistent la boli precum fainarea frunzelor si patarea frunzelor. Ramurile florifere dezvolta 4-5 flori, pe care se dezvolta fructe mari. Fructele sunt ferme, au aspect stralucitor, foarte placute din punct de vedere comercial.  Pulpa este dulce si foarte aromata.

Soiul Honeoye, obtinut in cadrul statiunilor din SUA este apreciat pentru productivitatea ridicata si calitatea deosebita a fructelor. Soiul de vigoare mare poate fi cultivat in spatii inchise: tunel, solar, camp si gradina. Capsunul Honeoye nu este pretentios fata de conditiile pedo-climatice si dezvolta fructe mari de culoare rosu intens.  Fructele prezinta fermitate medie, insa reactioneaza bine la  transport.  Capsunii Honeoye ating maturitatea la mijlocul lunii iunie. Sunt aprecitate datorita gustului dulce-intens si persistent.

Capsunul Elegance este apreciat pentru parfumul intens al fructelor. Obtinut in Europa la institutul East Malling, se preteaza foarte bine pentru culturile in solarii si spatii deschise. Soiul este rezistent la ger, deci cultura nu este afectata de perioadele de inghet specifice tarii noastre. Tufa este viguroasa iar fructele cresc mari si sunt foarte atractive pentru cumparatori. Forma conica-turtita, culoarea rosu aprins si mirosul extrem de parfumat fac ca capsunii Elegance sa fie usor de valorificat.

soiuri productive de capsuni

Metode de irigare care imbunatatesc productia de capsuni
Cultura de alun, caracteristici tehnologice
autor: Bianca P / data: 24 Jan 2017 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>