Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Somnul, Silurus glanis. Boli si paraziti la pestii de cultura

Somnul, Silurus glanis. Boli si paraziti la pestii de cultura

Somnul este o specie de peste rapitor de talie mare  raspandit in apele dulci din  Europa Centrala, Europa de Est si Asia de Vest. Prefera locurile adanci, apele tulburi si maloase.

Somnul are cap turtit dorso-versal cu gura larga prevazuta doua mustati lungi. Corpul este lung si se termina fara inotatoare codala bine definita. La maturitate poate atinge lungimea de 200-300 cm si 150  kg. Corpul are culoare albastru -negricios pe spate si culoarea maslinei verzi pe burta nu este acoperit cu solzi. Somnul poate trai 80 de ani. Acest peste este pescuit si crescut pentru carnea gustoasa cu proprietati nutritive deosebite. Icrele de somn nu sunt bune pentru consumul uman si pot provoca intoxicatii grave!

Desi este un peste care poate fi crescut usor in sistem organizat, somnul poate fi afectat de numerose boli provocate de diferite organisme parazite.

Ihtiosporidioza este o boala care afecteaza numeroase specii de pesti (peste 70) printre care  somnul. Boala este provocata de ciuperca ciuperca Ichtzsporidium hoferi si afecteaza sistemul muscular si organele interne. Boala se transmite prin intermediiul pestilor bolnavi si de la viscere de pesti contaminati in hrana. Pesti afectati de boala care se insanatosesc raman cu sechele evidente.

Ihtioftiriaza este o alta boala care afecteaza grav starea se sanatate a somnilor, este provocata de un protozoar care afecteaza pielea, branhii si tesuturile. Acest microorganism afecteaza in general puietul. Pe suprafata pestilor afectati se pot observa flancuri sau puncte albe de marimea unei gamalii de ac raspandite neregulat.

Furunculoza la somn este o boala care se caracterizeaza prin neecroze, hemoragii si furuncule subcutanate. Boala este produsa de o bacterie si se transmite de la pesti bolnavi la pestii sanatosi, prin apa si prin aparatura infestata utilizata. Boala are mortalitate crescuta si se manifesta sub forma acuta pe piele si pe inotatoare.

somn de acvacultura

Vaci de lapte, rase superioare
Masuri de protejare a oilor si caprelor impotriva bolilor provocate de paraziti
autor: Bianca P / data: 03 Jun 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>