Acasa  »  Blog  »  DiverseRete culinare   »   Soriciul de porc, ingredient de baza al preparatelor traditionale romanesti

Soriciul de porc, ingredient de baza al preparatelor traditionale romanesti

Pielea porcului, cunoscuta in popor sub numele de sorici este unul dintre ingredientele de baza ale preparatelor traditionale de Craciun.

Soriciul este practic un colagen, care odata ingerat este transformat in acid uric. Cantitatile mari de acid uric din organism pot duce la afectiuni ale rinichilor, hipertensiune arteriala si afectiuni cardice. Consumat in cantitati moderate, soriciul de porc are insa efecte benefice.

100 g de sorici are 563 calorii, 63.4 g proteina, 35.4 g lipide, vitamine din grupul B-urilor si cantitati impresionante de fier. Grasimea care se gaseste sub stratul de sorici, este cea mai pura forma de proteina posibila, insa pentru a putea digera pielea de porc e nevoie de sistem digestiv sanatos. Spre deosebire de alte parti ale animalului, care sunt mai usor de digerat, aceasta parte nu contine enzime, hormoni, peptide sau alte substante care pot produce inflamatii. Specialistii atrag insa atentia ca soriciul este greu de digerat si nu trebuie combinat cu alte alimente, in special cu preparate bogate in ulei si carbohidrati.

Pielea de porc este ingredient principal al preparatelor traditionale romanesti. Slanina afumata, slanina fiarta, slanina cu boia dulce, slanina cruda si sarata, sunca cruda, sunca fiarta in zeama de varza, toba, toba cu aspic si toba din capatana de porc sunt doar cateva dintre preparatele ce au in compozitei cantitati impresionante de sorici.

Reteta: toba din capatana de porc

Ingrediente: 1 capatana de porc, 600 g sorici, 200 g untura, foi de dafin, 4-5 cepe, 1 l sange de porc, 400 g orez, piper macinat si sare dupa gust.

1. Capatana si soriciul parlite trebuie puse intr-un ceaun mare la fiert, dupa primele clocote, aduni spuma, scoti carnea o speli si o pui sa  fiarba in apa proaspata, curata. Carnea trebuie fiarta pana se desprinde dupa oase ( adica 3-4 ore). In supa se pune pentru gust si aroma sare, foi de dafin si boabe de piper.

Sfat: Pentru un plus de savoare fierbeti in supa 4 ceape, 4 morcovi si 2 radacini de pastarnac. Legumele le scoateti dupa ce au clocotit bine si au lasat in supa minelale si vitaminele.

2. Orezul ales si spalat trebuie fiert separat.

3. Carnea fiarta si soriciul se taie cubulete de aproximativ 1 cm.

4. Carnea, orezul, sangele de porc si ceapa calita in untura se omogenizeaza bine, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

5. Se umple burduful porcului cu acest amestec, dupa care se cos captele. Toba burdusita trebuie intepata si pusa la fiert, la foc mic, fara clocot, pentru doua ore.

6. Toba fiarta trebuie scoasa,  si pusa la presat intre scanduri (cu greutate asezata deasupra) pentru doua-trei zile.

toba-cu-cap-de-porcreteta

Delicii traditionale cu carne de porc: tochitura cu mamaliguta
Ridichea neagra, planta cu proprietati calmante. Cultra si pastrarea ridichiilor de iarna
autor: Bianca P / data: 15 Dec 2016 / Diverse, Rete culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>