Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Specficatii la cultura de mazare de gradina (Pisum sativum)

Specficatii la cultura de mazare de gradina (Pisum sativum)

Mazarea este o planta leguminoasa cu importanta nutritiva si agricola deosebita (are capacitatea de a lasa solul imbogatit cu azot). Este o planta ierboasa dicotiledonat, a carei seminte sunt bogate in proteine, viamine (A, B, C, K), saruri minerale (fosfor, potasiu, zinc, seleniu, magneziu) si alti compusi organici cu importanta deosebita asupra sanatatii organismului.

Pisum sativum face parte din familia Papilionaceae si este inrudita cu fasolea si bobul de gradina. Planta originara din Africa de nord, Europa Mediterana si Asia centrala a fost preluata si aclimatizata in intreaga lume, datorita calitatilor deosebite si a gustului dulce si placut.

Radacina plantei de mazare este pivotanta, viguroasa si prezinta multiple nodozitati. Bacteriile cu care traieste in simbioza ajuta la fixarea azotului atmsferic in sol. Nodozitatile de  dezvolta doar daca solul este impecabil pregatit. Tulpina de mazare este agatatoase, se fixeaza pe sistemele improvizate cu ajutorul carceilor. In functie de soi tulpina este erecta sau taratoare. Frunzele sunt paripenat compuse, au forma ovala, usor ascutie inspere varf. Au culoare verde intens si sunt subtiri si netede la atingere. Florile de mazare se dezvolta la subsoare frunzelor, sunt grupate in raceme si au culoare alb pur. Sunt extrem de apreciate de insecte. Fructele sunt pastai carnoase, care protejaza semintele sferice de  culoare verde intens. Semintele de mazare sunt organele comestibile si extrem de apreciate in bucatarie.

Cultura de mazare este putin pretentioasa fata de conditiile de lumina si temperatura. Se dezvolta bine in toata tara. Cultura poate fi infiinata cand temperatura solului depaseste 5 grade celsiusi si a disparut pericolul de inghet. Temperatura optima de dezvoltare a plantelor este de 20-24 de grade celsius. Mazarea are necesar ridicat de apa in perioada de inflorire si de legare a pastailor.

Mazarea prefera solurile cu pH neutru, bogate in humus. Terenurile trebuie sa fie bine pregatite inainte de infiintarea culturii. Recolte bogate se obtin pe solurile afanate, bine drenate si bine pregatite.
Pentru a beneficia de cultura sanatoasa specialistii recomanda utilizarea semintelor tratate in prealabil cu substante chimice specifice.

Recoltarea se face in valuri pe masura ce pastaile ating maturitatea.

mazare-verde,cultura

Seminte de castraveti cornison - cultura timpurie
Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II
autor: Bianca P / data: 14 Feb 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>