Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Specificatii de ingrijire a culturi de sfecla furajera

Specificatii de ingrijire a culturi de sfecla furajera

Sfecla Furajera – Beta vulgaris – este una dintre cele mai apreciate plante furajere. Calitatile nutritonale ridicate fac ca aceasta sa fie cultivata pe suprafete intinse pe teritoriul tarii noastre. Sfecla furajera este un nutret suculent indispensabil in sectorul cresterii animalelor.

Caracteristiic generale cultura de sfecla furajera

Planta de sfecla furajera prezinta ciclu de dezvoltare bienal. In primul an perioada de vegetatie este de 20-40 de zile. Radacinile la sfecla furajera se dezvolta perponderent in partea superioara a solului. Tulpinile sunt scurte, frunzele lung petiolate foarte carnoase, au aspect neted si culoare verde intens. In anul doi plantele dezvolta tulpiniile florilere, florile, fructele si semintele.

Cultura de sfecla furajera este sensibila la temperatrui scazute. Semintele incep sa gemnineze la temperatura de 6-8 grade celsius. Temepratura optima pentru cultrua de sfecla furajera este cuprinsa intre 24-27 grade celsius. Recoltarea radacinilor se poate face din luna august, cand frunzele capata culoare galben, specifica. Radacinile pot fi recoltate manual sau mecanizat.

Boli la sfecla furajera

Mozaicul frunzelor este o boala produsa de Beet mosaic virus. Simptomele bolii pot fi observate in primul rand pe frunze. Virusul este transmis prin afide si alte insecte care se hranescu cu seva plantelor. Se recomanda realizarea de tratamente imporiva insectelor si a daunatorilor.

Rizomania (Beet necrotic yellow vein virus) este o alta viroza ce poate afecta negativ cultura de sfecla furajera, indiferent de stadiul e dezvoltare a plantelor. Plantele atacate, care supravietuiec bolii, au aspect inestetic iar radacinile au calitate scazuta. Specialistii recoamnda evitarea infiintarii cultruii de sfecla pe terenuri tasate si umede, semanatul timpuriu si fertilizarea echilibrata.

Putrezirea plantutelor produsa de ciupercile din genul Phytium. Boala poate crea pagube importante culturilor aflate in primele stadii de dezvoltare. Zonele afectate (coletele) se inmoaie, se zbarcesc si putrezesc. Cultura ramana cu numeroase goluri. Principalele masuri ce trebuie luata cand se observa atacul ciupercilor este de efectuarea de tratamente cu substante antifungice sepcifice.

Ce este Schinduful si cum poate fi valorificat
Cum afecteaza piatra vanata calitatea fructelor si a legumelor
autor: Bianca P / data: 03 Jul 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>